Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U beogradskoj opštini Vračar vazduh je trenutno okarakterisan kao jako zagađen, a neprihvatljva koncentracija štetnih materija neprestano je pristuna još od juče ujuturu. Čestično zagađenje trenuno je visoko i u ostalim delovima prestonice, pokazuju podaci Agencije za zaštitu životne sredine. Uzrok svemu su individualna ložišta, u kombinaciji sa velikom gustinom saobraćaja i atmosferskim uslovina, kaže Nova.rs Ognjen Pantić iz Beogradske otvorene škole.

Na svim mernim stanicama u Beogradu gde se meri koncentracija sitnih PM10 i PM2.5 čestica, osim Vračara, vazduh je trenutno jako zagađen.

Na Vračaru je situacija zapravo još gora, pa je vazduh u ovom delu grada iz crvene ušao u ljubičasto i karakteriše se kao jako zagađen. Razlog tome je prevelika koncentracija čestica veličine 10 i 2.5 mikrometra, koje su opasne po zdravlje.

Foto: amskv.sepa.gov.rs

Prekomerna količina PM čestica, viša do 50 mikrograma po metru kubnom, na Vračaru je detektovana još juče u 10 sati ujutru, nakon čega se kvalitet vazduha sve vreme kretao iz crvenog (zagađen) u ljubičasto (jako zagađen).

Zanimljivo je da je merna stanica na Vračaru tek od februara ove godine počela da detektuje PM čestice, te su tek poslednjih meseci stanovici ovog dela grada postali svesni toga šta udišu. Do tada je SEPA prikazivala da je, na osnovu ostalih merenja, vazduh bio uglavnom dobar ili čak odličan.

Foto: amskv.sepa.gov.rs

Ognjen Pantić iz Beogradske otvorene škole kaže za Nova.rs da je situcija takva svuda gde je od februara počelo merenje čestičnog zagađenja. Vazduh je, kako kaže, uglavnom okarakterisan kao prihvatljiv, dobar i odličan, samo tamo gde se PM čestice još uvek ne mere.

Povezane vesti:

Uzrok zagađenja je, kako kaže, već poznat – prednjače privatna ložišta, na šta se dodaje uticaj toplana i saobraćaja.

„Sada se zbog atmosferskih prilika vazduh samo zadržava u nižim slojevima. To je sada kao da je neko stavio poklopac preko šerpe i nema gde da ode“, kaže Pantić.

Primećuje da je, osim u Beogradu, zagađenje trenutno ja visoko i u Nišu, Kosjeriću, Valjevu, Smederevu, i Novom Pazaru.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare