Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Visok nivo zagađenja vazduha trenutno registruju merne stanice u sedam opština u Srbiji. Međutim, to ne treba da zavara - sve opštine koje su "u zelenom" zapravo ne mere čestice koje guše građane tokom cele godine, a naročito na jesen i u zimu. Ognjen Pantić iz Beogradske otvorene škole kaže za Nova.rs da je tome doprineo početak grejne sezone i upozorava da nas ista slika očekuje u toku cele zime.

Vazduh u sedam opština u Srbiji trenutno je prekomerno zagađen, pokazuju zvanični podaci Agencije za zaštitu životne Sredine.

Prekomerno zagađenje PM10 i PM2.5 česticama beleže tri merne stanice u Beogradu, zatim u Novom Sadu, Smederevu, Kosjeriću, Užicama, Nišu i Novom Pazaru.

Povezane vesti:

Visok nivo zagađenja vazduha registrovan je i sinoć u Beogradu, Užicu, Kosjeriću i Novom Sadu.

Pantić kaže za Nova.rs da ovakvo stanje stvari, na žalost, ne iznenađuje.

„Situacija već polako eskalira. Zahladnelo je, grejna sezona je počela i to je ono što će nas čekati tokom cele zime. Za obične ljude boje jeseni su žuta i narandžasta, a za one koji prate zagađenje vazduha su to, na žalost crvena (zagađen vazduh) i ljubičasta (jako zagađen vazduh)“, kaže Pantić.

Objašnjava da se sada samo ponavlja situacija iz prethodnih godina:

„Svi gradovi koji su u ovom času zagađeni, osim Novog Pazara, su oni koji su po zvaničnom izveštaju Agencije u trećoj (najlošijoj) kategoriji.“

Zagađenje uzrokuju najopasnije čestice

Pantić podseća da je poslednjih godina povećan broj mernih stanica koje u realnom vremenu detektuju čestice veličine 2.5 mikrograma.

„Zabrinjavajuća je činjenica što merne stanice sada pokazuju da je svuda izuzetno visok nivo baš ovih PM2.5 čestica, koje su najopasnije po zdravlje“, primećuje on.

Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Dozvoljeni nivo koncentracije ovih čestica je 50 mikrometra po metru kubnom, dok je u većini zagađenih gradova njihov trenutni nivo oko 70.

Prof. dr Ljubiša Ignjatović sa Fakulteta za fizičku hemiju objasnio je ranije za Nova.rs da sve PM čestice jako negativno utiču na ljudsko zdravlje, pre svega na pluća, a što su sitnije – to su opasnije.

„PM10 stižu do pluća, dok PM2.5 i sitnije ulaze i direktno u krvotok, zbog čega su još opasnije. Njihov sastav je takav da je stoprocentno štetan za organizam. PM čestice imaju svoje organske i neorganske supstance među kojima su i teški i toksični metali: arsen, živa, kadmijum, olovo, koji ulaze kao takvi u organizam”, objasnio je Ignjatović.

Vazduh čist samo tamo gde nema merenja

Na prvi pogled izgleda da postoji veliki broj mernih stanica, čak 23, u kojima je vazduh trenutno ocenjen kao dobar ili odličan. Međutim, izuzev jedne stanice u Obrenovcu, sva ostala mesta zapravo ne mere koncetraciju PM10 i PM2.5 čestica u vazduhu.

Povezane vesti:

Pantić podseća da je poslednjih dana visoka koncentracija sitnih čestica i u Novom Pazaru, koji je tek u februaru ove godine dobio mernu stanicu za merenje PM čestica u realnom vremenu.

„Naša teza – da je vazduh čist samo tamo gde se ne meri čestično zagađenje – potvrđena je“, primećuje on.

Napominje da trenutno ne radi stanica u Subotici, gde je vazduh često zagađen, kao i da ima mesta gde zvaničnih merenja u realnom vremenu nema – kao što su Kragujevac, Kraljevo, Šabac, Kostolac.

„Monitoring čestičnog zagađenja se sprovodi u nedovoljnom obimu i neredovno, zbog čega nemamo dovoljno podataka. Na žalost, što se više bude merilo, rezultati će biti gori“, zaključuje Pantić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar