Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Otkad je počela grejna sezona, u Beogradu, ali i drugim gradovima u Srbiji u kojima se meri čestično zagađenje, vazduh je neretko kategorisan kao zagađen. Da ovo zagađenje ne registruju samo merne stanice, već se vidi i golim okom, potvrđuju fotografije Beograda koje su reporteri Nova.rs zabeleželi sa Avalskog tornja. Pogled ka Beogradu - toksični oblak; Pogled ka Šumadiji - vedro nebo.

Juče u 8 sati, vazduh na Novom Beogradu bio je u „crvenom“, da bi građani u svim delovima srpske prestonice oko 9 sati počeli da udišu vazduh koji je dobar, ili bar prihvatljiv, pokazuju podaci Agencije za zaštitu životne sredine.

Građani Valjeva, Kosjerića, Niša i Novog Pazara, međutim, nisu iste sreće, jer je u ovim gradovima, zbog  velike koncentracije zagađujućih PM10 i PM2.5 čestica vazduh trenutno okarakterisan kao zagađen.

Nalošiji vazduh je u Kosjeriću, gde je koncentracija PM10 čestica, koje izvazivaju bolesti pluća i kardiovaskularnog sistema, skoro dvostruko veća od dozvoljene.

Povezane vesti:

Iako stanovinici Beograđa smeju duboko da udahnu, ista situcaija nije bila u toku noći, kada su povišeno zagađenje registrovale merne stanice na Novom Beogradu i Starom gradu. U trentku kada su reporteri Nova.rs juče, oko 11 sati pre podne, sa Avalskog tornja fotografisali Beograd u „magli“, merna stanica na Vračaru beležila je koncentraciju PM10 čestica na na granici između prihvatljive i opasne po zdravlje.

Kako je odmicao dan, zagađenje u prestonici je raslo. Visok nivo zagađenja vazduha u poslednje dve nedelje registrovan je na svim mernim mestima u Beogradu, zatim u Novom Sadu, Smederevu, Kosjeriću, Užicu, Nišu i Novom Pazaru.

Ognjen Pantić iz Beogradske otvorene škole rekao je ranije za Nova.rs da je tome doprineo početak grejne sezone i upozorio da nas ista slika, na žaslost, očekuje u toku cele zime.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare