Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Skoro 22.000 građana potpisalo je online peticiju kojom se traži raspisivanje obavezujućeg referenduma povodom izgdradnje na području Makiškog polja.

„Zahtevamo da se pre bilo kakve gradnje i promene namene zemljišta na području Košutnjaka i Makiša organizuje referendum na kome bi građani Beograda odlučili o nameni zemljišta“, navedeno je u peticiji koju su pokrenuli Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i „Kreni – Promeni“.

U momentima kada se Beograd nalazi među najzagađenijim gradovima u svetu i kada njegovi građani ne mogu normalno da dišu, planira se seča šume koja predstavlja pluća Beograda. Najeminentniji stručnjaci, profesori Univerziteta u Beogradu ukazuju na opasnost od gradnje na vodoizvorištu poput Makiša, navodi se u opisu peticije.

Povezane vesti:

Podseća se da je ustavom Republike Srbije (član 2.) predviđeno da suverenost potiče od građana koji je, pored ostalog, vrše referendumom, kao i da nijedan državni organ, politička organizacija, grupa ili pojedinac ne može prisvojiti suverenost od građana, niti uspostaviti vlast mimo slobodno izražene volje građana.

„Građani Beograda imaju pravo da na referendumu odluče o vazduhu i vodi u gradu u kome žive. Politički predstavnici izabrani na izborima, kao ni bilo koje političke stranke, ne mogu suverenost oteti od građana“, navodi se u pozivu građanima da potšu peticiju.

Uprkos protestima građana Skupština grada Beograda usvojila je juče Plan detaljne regulacije za izgradnju stambenog kompleksa na području vodoizvorišta na Makišu i početne stanice metroa.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar