Foto:Nova.rs

Urbanistički zavod Beograda upozorio je da bi masovna gradnja na Makiškom polju proizvela „moguć negativan i sa nepoznatim posledicama uticaj“ na snabdevanje grada vodom, pokazuje dokument do kojeg je došao Centar za lokalnu samoupravu.

Naime, CLS ovim putem želi da obavesti javnost da je „Urbanistički zavod Beograda upozorio da bi masovna gradnja na Makiškom polju proizvela moguć negativan i sa nepoznatim posledicama uticaj na snabdevanje grada vodom“.

„Ova ocena je sadržana u zvaničnom dokumentu ‘Izveštaj o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu Plana detaljne regulacije Makiškog polja’, koji gradska vlast ignoriše i krije od građana. Ovaj izveštaj Urbanističkog zavoda je potvrda da su čelnici Beograda upoznati sa rizicima gradnje na Makiškom polju, ali da svesno žrtvuju beogradska vodoizvorišta zarad profita sebi bliskog privatnog investitora. CLS još jednom poziva predsednika gradske skupštine Nikolu Nikodijevića da, imajući sve ovo u vidu, skine PDR za Makiš sa dnevnog reda današnje sednice“, navodi CLS u razgovoru za Nova.rs.

Foto:Nova.rs

Podsetimo, i devet univerzitetskih profesora, članova Sekcije za hemiju životne sredine Srpskog hemijskog društva, uputilo je zvaničan zahtev odbornicima Skupštine Beograda da odlože usvajanje Plana detaljne regulacije Makiškog polja dok o tom pitanju ne pribave mišljenja relevantnih naučnih institucija u Srbiji.

Na dnevnom redu današnje sednice Skupštine Beograda nalazi se usvajanje Plana detaljne regulacije Makiškog polja kojim će biti omogućeno da se na tom području izgradi 4,5 miliona kvadrata stambeno-poslovnog prostora, podzemna železnica sa stanicama i depoom za metro.

Zainteresovani građani, aktivisti udruženja građana „Bitka za Košutnjak“ i predstavnici drugih nevladnih ogranizacija i političih stranaka, nedavno su bili sprečeni da uđu na javnu raspravu u prostorije Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove Beograda, na kojoj se raspravljalo o gradnji na Makiškom polju.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je juče „da onima koji se protive Predlogu plana detaljne regulacije Makiškog polja najviše smeta početak izgradnje metroa i depoa„.

Podsećanja radi, gradske vlasti još od 2013. planiraju da na 700 hektara zaštićene higijensko-sanitarne zone na Makiškom polju dozvole gradnju 4,5 miliona kvadrata stambeno-poslovnog prostora, a prema najavama, gradnja bi mogla da počne sledeće godine.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare