Litijum-4-scaled-1.jpg

Cena litijum karbonata, koji se koristi za proizvodnju baterija, pala je na svetskom tržištu više od 80 odsto od 2022. kada je zabeležena najviša vrednost ovog metala u istoriji.

Litijum je osnovna komponenta za proizvodnju baterija za mobilne telefone, laptopove i druge uređaje široke potrošnje, kao i električne automobile.

„Litijumski sektor u Evropi se nalazi u krizi“, ocena je ekonomiste i člana Odbora za ekonomske nauke u okviru Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Boška Mijatovića za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Sa druge strane, pojedini međunarodni eksperti smatraju da je reč o još uvek mladom tržištu koje se razvija i postaje sve veće i zrelije.

„Bilo je bizarnije da cene litijuma budu 80.000 dolara po toni 2022. nego današnja cena od oko 12.000 dolara“, smatra Ahmed Mehdi, viši saradnik na Oksfordskom institutu za energetske studije.

PROČITAJTE JOŠ:

Istovremeno Evropska unija je zadala cilj da do 2035. godine nova vozila neće zagađivati životnu sredinu, a litijum je uvršten u „kritične sirovine“ u EU, kao ključan za proizvodnju baterija za električna vozila.

„Pad cene litijuma zbog električnih automobila“

Ekonomista Boško Mijatović za RSE kaže da je cena litijuma na svetskom tržištu opala od 2022. i 2023. godine za oko 80 odsto.

„Uzrok pada cena litijuma je jasan – slaba prodaja električnih automobila u Evropskoj uniji“, navodi on.

Mijatović kaže da su proizvođači litijuma u početku mislili da je došao kraj motorima sa unutrašnjim sagorevanjem i u skladu sa tim isplanirali bitno povećanje proizvodnje.

Foto: Shutterstock

„Ne traži se toliko električnih automobila i sada imamo viškove. Električni automobili nisu popularni iz jasnih razloga – skupi su i nemaju razvijenu mrežu punjača da bi mogli lako i efikasno da se pune“, smatra on.

Mijatović dodaje da već postoje istraživanja da se litijumske baterije zamene drugim, kao što su natrijumske baterije.

„Natrijum je daleko jeftinija sirovina““, kaže on.

Prema pisanju BBC, prodaja eletričnih vozila beležila je značajan rast od 2020. do 2023. Bilo je 10 miliona električnih vozila na putu 2020, a 2023. godine 45 miliona, navodi BBC.

Međutim, prodaja novih električnih automobila na baterije u Evropskoj uniji opala je za 12 odsto u maju u odnosu na godinu dana ranije, navodi Rojters.

To je, prema pisanju ove agencije, uslovljeno time što je Nemačka, najveće tržište električnih vozila u EU, u decembru okončala subvencije za kupovinu električnih vozila.

Američki proizvođač električnih automobila Tesla takođe je zabeležio pad prodaje u maju u EU od 34,2 odsto.

PROČITAJTE JOŠ:

U tekstu objavljenom krajem juna, magazin Forbs (Forbes) navodi da se prekomerna proizvodnja litijuma „poklopila sa sporijom prodajom električnih vozila u odnosu na očekivanja, što je dovelo do prenatrpanosti u toj industriji“.

Forbes prenosi analizu njujorške Siti investicione banke po kojoj je cena litijum karbonata u Kini u junu opala za 15 odsto i po kojoj bi ta cena mogla dalje padati.

O padu cene litijuma na svetskom tržištu Fajnenšl tajms je pisao početkom godine. U članku objavljenom 25. januara kao jedan od mogućih uzroka navodi usporenu potražnju za električnim vozilima u Kini.

Sa druge strane, ukazao je ovaj list, pad cene doveo je do toga da rudarske kompanije smanjuju troškove i odlažu planove o proširenju proizvodnje.

To se, kako je navedeno, najviše odrazilo na Australiju, koja proizvodi 40 odsto svetskih zaliha litijuma.

„Sve više zaliha litijuma“

Ahmed Mehdi, sa Oksfordskog instituta za energetske studije, kaže za RSE da postoji više faktora koji su doveli do promena cena litijuma 2023. i u prvoj polovini 2024.

On objašnjava da su se zalihe litijuma uvećale, kao i da su poslednjih meseci nastavile da se povećavaju u Kini.

„Tržište litijuma je u ciklusu korišćenja zaliha“, navodi on.

Kina, prema njegovim rečima, koristi i izvore sirovina u Africi koji su sada „visoko konkurentni“ u odnosu na australijske sirovine.

„Trebalo bi da očekujemo raspon cena litijuma u narednih godinu ili dve, između 10-15.000 dolara po toni“, navodi on.

Mehdi kaže da tržište litijuma postaje sve veće i da će biti sve konkurentnije.

Sa druge strane, on ističe da se primećuje i rast prodaje hibridnih vozila na tržištu električnih vozila, što utiče na potražnju za litijumom. Hibridna vozila koriste i motor sa unutrašnjim sagovrevanjem i elektromotor koji za napajanje koristi baterije.

„Elekrična vozila trenutno čine oko 65-70 odsto potražnje za litijumom, a hibridi podrazumevaju manje baterije i manju potražnju za tom sirovinom. To je zanimljiv trend za posmatranje“, navodi on.

BONUS VIDEO: Raška protiv kopanja litijuma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare