Foto: EPA-EFE/JENS SCHLUETER

Poljoprivrednici Banata zahtevaju da zbog sušne godine javno preduzeće Vode Vojvodine umanji račune za odvodnjavanje, a od Vlade Srbije traže da hitno reaguje i uvede nekoliko mera za spas poljoprivrede u poslednji čas, navodi Udruženje paora iz Crepaje.

„Klimatske promene donele su još jednu katastrofalno sušnu godinu paorima Vojvodine. Posle velike suše 2017., koju smo nekako pregurali, dolazi nam još jedna, izgleda još gora godina. Stručnjaci predviđaju da je rod ratarskih kultura u Vojvodini umanjen 50 odsto, a posmatrajući samo Banat i više. Uzimajući u obzir povećanje cena repromateijala, dizela, hemikalija, te niske otkupne cene naših proizvoda, kao i najmanje subvencije po hektaru u Evropi neophodno je da država preduzme hitne mere“, kazao je Miroslav Grubanov, predsednik Udruženja paora iz Crepaje i član Saveza 90 zelenih Srbije.

Paori upozoravaju na alarmatno stanje na njivama i gazdinstvima.

Od preduzeća Vode Vojvodine poljoprivrednici zahtevaju da im se računi za odvodnjavanje za 2021. godinu umanje barem 50 odsto jer “u Sahari nema odvodnjavanja”.

Od Vlade i Ministarstva poljoprivrede traže da im se odobri kupovina 50 litara dizela po hektaru za jesenje radove, po ceni od 100 dinara po litru i da se to uradi najkasnije do 1. septembra.

Zahtev je i da minimalna cena kukuruza bude 30 dinara, suncokreta 60, a soje 80 dinara kilogram.

Takođe, da se zamrzne plaćanje svih poljoprivrednih kredita, na godinu dana, bez zateznih kamata.

Zahtevaju i da subvencije po hektaru u 2022. godini budu najmanje 12.000 dinara, plus regresirano gorivo – 80 litara po hektaru po ceni od 100 dinara za litar.

Poljoprivreda već dugi niz godina čuva socijalni mir, a njeni proizvodi povećavaju izvoz, ali seljak od toga ima najmanje koristi. Vreme je da država pomogne i nama, dosta je pomagala stranim investitorima, poručuje Grubanov.

Inače, Udruženje paori iz Crepaje su članovi političke stranke Saveza 90 Zelenih Srbije.

BONUS VIDEO: Rekordno visoke temperature u Italiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare