Foto: Printscreen Nova/Video

Kod 3.609 privrednih društava krajem 2023. godine stekli su se razlozi za prinudnu likvidaciju koje više nije moguće otkloniti, saopštila je Agencija za privredne registre.

U odeljku „Oglasi i obaveštenja“, na stranici „Pretraga privrednih društava“, može se videti o kojim privrednim društvima je reč, unosom matičnog broja ili poslovnog imena društva, piše Nova ekonomija.

Pored privrednog društva nalazi se „Obaveštenje/oglas“ o prinudnoj likvidaciji.

„Po isteku trajanja ovih obaveštenja, registrator privrednih subjekata će doneti akt o pokretanju postupka prinudne likvidacije privrednog društva, odnosno objaviti oglas o prinudnoj likvidaciji i istovremeno prevesti društvo u status „u prinudnoj likvidaciji“, navodi se u saopštenju.

Oglas, koji se objavljuje u neprekidnom trajanju od 60 dana, sadrži datum objave, poslovno ime i matični broj društva, kao i razlog prinudne likvidacije.

Uz poslovno ime društva obavezno se dodaje oznaka: „u prinudnoj likvidaciji”, a po isteku trajanja oglasa, registrator će, u roku od 30 dana, doneti pojedinačne akte o brisanju, na osnovu kojih će obrisati privredna društva iz Registra privrednih subjekata.

Aprila prošle godine je po službenoj dužnosti obrisano oko 4.000 privrednih društava na osnovu prinudne likvidacije.

***

BONUS VIDEO – Pred objavljivanje finalnog izveštaja ODIHR-a o izborima u Srbiji raste pritisak da se on ublaži

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare