Vila Crnogorka Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Goran Srdanov/Nova.rs

Nekadašnja vila „Crnogorka“, koja je ranije bila rezidencija crnogorskog ambasadora, 2013. vraćena je princezi Jelisaveti Karađorđević, a potom 2018. prodata firmi "Princess park" iza koje stoje biznismeni Andrej Jovanović i Bojan Milovanović. Oni imaju novi projekat zbog kojeg će poznata vila biti srušena.

Ova vila, u Užičkoj 1, u zoni rezidencijalnih objekata na Dedinju, prostire se na 875 kvadrata, ima dvorište i vrt, na površini od 6.846 kvadrata, kao i mali bazen, mozaike i fontane.

Podsetimo, Agencija za restituciju je krajem 2013. godine donela rešenje kojim se Jelisaveti Karađorđević, naslednici kneginje Olge, vraća ova vila u Beogradu. Princeza je, naime, još u novembru 2012. podnela zvanični zahtev Agenciji za povraćaj imovine.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Rešenje je postalo pravosnažno krajem 2013. i od tada do polovine 2014. trajali su pregovori da se Ambasadi Crne Gore obezbedi adekvatan smeštaj u Beogradu. Vlade Srbije i Crne Gore potpisale su tada Sporazum o reciprocitetu, po kom su razmenjene nepokretnosti, pa je Crna Gora dobila kuću u Čakorskoj 2, takođe na Dedinju.

U vili živeo crnogorski ambasador do 2014.

Inače, vilu „Crnogorka“ kupila je princeza Olga još početkom 1940. godine, a njen plan bio je da, kada borave u Beogradu, ona i knez Pavle žive u ovoj raskošnoj kući. Kneginja Olga bila je ćerka princa Nikole od Grčke, sina grčkog kralja Đorđa Prvog i ruske kneginje Jelene Vladimirovne. Raspolagala je velikom imovinom, koja joj je oduzeta 2. avgusta 1947. godine.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Posle rata, u vili je živeo Edvard Kardelj, jedan od glavnih ideologa i čelnika nekadašnje socijalističke Jugoslavije, a potom sve do jula 2014. tamo je boravio ambasador Crne Gore. Nakon povratka u Srbiju, princeza Jelisaveta bila je prvi put u ovoj kući početkom devedesetih. Vila je, međutim, još tada bila izmenjena, nakon brojnih renoviranja i dograđivanja.

Pročitajte još:

Princeza je ranije izjavila da jedva čeka da napravi prvi korak i uđe u kuću svoje majke, u kojoj je, prema pisanju medija, provela prve četiri godine života.

“Jedva čekam da stavim njen portret koji sam našla u Belom dvoru u ormanu na ulazu, da mogu da mislim na nju”, rekla je princeza Jelisaveta.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Međutim, nakon što joj je „Crnogorka“ vraćena, princeza nikada više nije živela u ovoj kući, ali je dva puta bila u njoj i to kada je bivša ambasadorka pozvala na prijem povodom Dana državnosti Crne Gore, kako je pisao RTS.

Princeza prodala „Crnogorku“

Pet godina kasnije, u avgustu 2018, Jelisaveta Karađorđević prodala je nasleđenu vilu. U tom periodu, prema pisanju medija, zbog neodržavanja, vila je bila u jako lošem stanju.

Jelisaveta Karađorđević Foto: Katarina Drajic/ATAImages

Princeza je vilu prodala kompaniji „Princes park d.o.o“ iz Zemuna, čiji je zastupnik Slobodan Petrović, bivši direktor „Imleka“. On je, međutim, još tada izjavio da je kupac vile i placa zapravo jedan engleski investicioni fond, da će „Crnogorka“ biti srušena, a da će na njenom zemljištu biti izgrađeno više manjih vila.

Cena, po kojoj je vila prodata, do danas je ostala tajna. Ipak, u oglasu agencije, tada je navedeno da je početna cena bila od 3.990.000 evra.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“Cena vile i ukupno 1,4 hektara zemljišta, bila je mnogo viša, a kupac je engleski investicioni fond”, rekao je tada Petrović.

Iako je projekat za rušenje vile i izgradnju novih objekata trebalo da bude realizovan, prema pisanju medija, još 2019, odobren je tek 2024. Naime, trenutno je u toku javna prezentacija za urbanistički projekat za izgradnju 12 stambenih vila na Dedinju, na površini od čak 14.600 metara kvadratnih, zbog kojih će Vila “Crnogorka” biti srušena.

Investitor je, kao što smo već naveli, firma Princess Park d.o.o, a ćerka firma je Deka Inženjering d.o.o, čiji su većinski vlasnici Andrej Jovanović i Bojan Milovanović, bivši vlasnici firme Marbo Product.

***

BONUS VIDEO: Zapuštena Vila „Crnogorka“ na Dedinju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare