Foto: Printscreen/Google maps

Šta povezuje Srpsku pravoslavnu crkvu, Kraljevinu Švedske, Republiku Gane, Ružicu Đinđić, firmu za iznajmljivanje nekretnina, Željka Mitrovića i Miroslava Miškovića? Odgovor je - Užička ulica na Dedinju.

Odvajkada na ceni, nekretnine u ovoj ulici i danas se skupo prodaju. Poslednji primer je 4,5 miliona evra vredna kuća, najskuplje prodata u celoj Srbiji 2019. godine, danas u posedu Milice i Željka Mitrovića, vlasnika “Pinka”, o čemu je Nova.rs već pisala.

Da su Mitrovići kuću kupili pre dve godine, među najbližim komšijama bila bi im princeza Jelisaveta Karađorđević. Ona je, naime, rezidenciju na Dedinju, vilu “Crnogorka”, dobijenu kroz proces restitucije, sredinom 2018. prodala preduzeću “Princess park” iz Zemuna.

Direktor ovog preduzeća, Slobodan Petrović, nekadašnji prvi čovek “Imleka”, tada je potvrdio da je kupac engleski investicioni fond, a cena znatno viša od oglašenih 3,9 miliona evra.

Vilu “Crnogorka” je prvobitno kupila kneginja Olga Karađorđević daleke 1940. godine, a rešenje o vraćanju vile kroz restituciju postalo je pravosnažno krajem 2013. godine.

Užičku ulicu krase vile, državne rezidencije, ušuškani privatni stambeni objekti, firme, diplomatsko-konzularna predstavništva.

Tu je smešten DIPOS, ali i kvadrati u posedu preduzeća “Voda Vrnjci” iz Vrnjačke banje, „Virtus investment“, „Triworst limited“, „Jucel doo“…

Prema javnoj evidenciji eKatastra, u ovoj ulici postoji i 220 kvadrata u državnoj svojini koju koristi – Izvršni odbor narodnog odbora Grada Beograda. 

U jednoj privatnoj kući u Užičkoj, nad 369 kvadrata, pune 84 godine stoji upisana hipoteka! Ovaj teret uspostavljen je još 1936. godine, i stoji do danas.

 

Samo osam placeva deli kuću Miroslava Miškovića i kuću njegove kćerke Ivane Mišković Karić, obe upisane u eKatastar u Užičkoj ulici. U blizini je i kuća Ružice Đinđić.

Na spisku stanara Užičke, neki kao vlasnici, a pojedini sa pravom korišćenja, su i Nicovići, ali i Veće Saveza samostalnih sindikata Jugoslavije. Privatno vlasništvo u ovoj ulici nad kvadratima imaju Republika Irak, država Katar,  Kraljevina Švedske, Vlada SAD, Srpska pravoslavna crkva. Republika Gana ima diplomatsko-konzularno predstavništvo.

 

Postoje i nekretnine u Užičkoj ulici koje imaju više vlasnika. Jedna od takvih je površine 204 kvadrata, na koju svojinsko pravo polaže čak šest suvlasnika.

 

Šta se sve nudi na prodaju

Listanjem aktuelnih oglasa u agencijama za nekretnine koje u ponudi imaju kuće, zgrade i vile na Dedinju, lako se pronalaze nekretnine i jeftinije i skuplje od 4,5 miliona evra.

Tako luksuzna kuća od hiljadu kvadrata u Užičkoj ulici traži kupca za pet miliona evra. Prednost je, kažu oglašivači – „panoramski pogled sa svih nivoa kuće“.

U istoj ulici je i novosagrađena vila od 1.300 kvadrata za „svega“ četiri miliona evra.

Postoji ponuda i za kupce koji više vole kuće manjih površina, do najviše 200 kvadrata. Njih mogu da pronađu i za „samo“ 1,3 miliona evra…