Goran Vesić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Izgradnja železničke infrastrukture mora da se odvija brže i Srbija tamo gde joj pomaže Evropska unija takođe mora da radi brže, zbog čega je dogovoreno da se napravi zajednička komisija, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić. On je istakao da Srbiju očekuje i ubrzano ulaganje u infrastrukturu, za šta je ove godine u bužetu obezbeđeno 3,6 milijardi evra.

Vesić je najavio da će prva sednica komisije biti održana 10. marta, a komisije će nadgledati realizaciju projekata.

Vesić je na panelu Kopaonik biznis foruma „Agenda povezivanja: novi pokretač za digitalno doba“ istakao da nas očekuje ubrzano ulaganje u infrastrukturu, za šta je u budžetu ove godine obezbeđeno 3,6 milijardi evra.

Vesić je rekao da će ministarstvo koje vodi na sledećoj sednici Skupštine Srbije imati četiri zakona koji potpuno usaglašavaju naše propise u železničkom saobraćaju sa propisima Evropske unije.

Pročitajte još:

„Mi ćemo u drugom kvartalu ove godine biti potuno usaglašeni sa EU, što je jedan od naših ciljeva“, rekao je Vesić.

Govoreći o digitalizaciji u prevozu, naveo je da postoji mogućnost da se preko mobilnog telefona kupi karta za „Soko“, ali da je cilj da postoji i portal u kome će biti integrisan sav saobraćaj u Srbiji – gradski, međunarodni, međugradski, i da se na njemu mogu kupiti karte za sve vrste prevoza, uključujući i brodski.

Vesić je ukazao na neophodnost uvođenja reda u održavanje infrastrukture, i naveo da se za puteve i železnice zna ko ih održava, ali ne i za mostove, nadvožnjake i slično, zbog čega se priprema zakon o održavanju infrastrukture.

„Prvi put ćemo imati katastar infrastrukture i popisane sve mostove, nadvožnjake, puteve i slično a postojaće zakonska obaveza o izdvajanju sredstava za njihovo održavanje“, rekao je ministar i dodao da će se infrastruktura i osiguravati.

Na pitanje da li je kasno da se optički kablovi postave i na delu auto-puta od Čačka do Požege, Vesić je rekao da je za ovu deonicu kasno, ali nije za deonice do Kotromana i Boljara.

„Digitalizacija puteva biće uslov za njihovu gradnju. U saradnji sa Ministarstvom telekomunikacija na putevima ćemo imati i telekomunikacionu komponentu“, rekao je Vesić.

Naveo je da je nedavno sa Telekomom Srbija dogovoreno da se napravi aplikacija za turske državljane koji prolaze kroz Srbiju, koji će moći besplatno da je dobiju na ulasku u našu zemlju, a upozoravaće ih kada voze brže, na kritične tačke na auto-putu i slično.

Ovo se, kako je objasnio, radi zato što u Srbiji gine mnogo ljudi u saobraćajnim nesrećama.

BONUS VIDEO Vesić izbegao javnu raspravu a evo kako su njegovi saradnici „pojeli“ vreme predviđeno za nju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar