Foto:Dragan Mujan/Filip Krainčanić/Irfan Ličina/Andrija Lazarević/Nova.rs, Shutterstock

Uskršnji post počeo je pre nekoliko dana, zbog čega je riba, kod velikog broja građana, ovih nedelja jedna od glavnih namirnica. Nevolja je u tome što je u sveopštoj inflaciji koja divlja već godinu dana upravo riba jedan od proizvoda koji je najviše poskupeo. Proverili smo da li je ribu, ali i ostale proizvode koji se koriste u ishrani tokom posta, isplativije kupiti na beogradskim pijacama ili u prodavnicama. Za većinu proizvoda, najbolje je uputiti se na obližnju pijacu, s obzirom na to da se razlike u ceni mere u stotinama dinara.

Obišli smo Kalenić pijacu, kao i veliki market, kako bismo videli koliko koštaju osnovne posne namirnice: nekoliko vrsta ribe, pasulj, pirinač i voće.

Riba

Prva na našoj listi bila je riba. Na pijaci su tezge prepune, postoji veliki broj vrsta na jednom mestu, dok je u prodavnicama nešo drugačija situacija – morali smo da obiđemo nekoliko objekata kako bismo pronašli sve ono čega ima na pijaci.

PROČITAJTE JOŠ

Prva vrsta ribe na koju smo naišli bila je pastrmka, koja na pijaci košta 709 dinara po kilogramu. U prodavnici je ova cena znatno viša – 1.000 dinara za istu količinu.

Foto:Andrija Lazarević/Nova.rs

Još jedna vrsta ribe čija je cena ispod 1.000 dinara po kilogramu je losos pastrmka.

Na pijaci, cena ove ribe je 890, a u prodavnici 900 dinara po kilogramu.

Oslić je takođe isplativije kupiti na pijaci. Tako kilogram ove ribe košta 1.350 dinara. S druge strane, u prodavnici je cena oslića 1.670 dinara.

Foto:Andrija Lazarević/Nova.rs

Međutim, za ljubitelje brancina, bolje je da nabavku obave u prodavnici, s obzirom da je ova riba značajno skuplja na pijaci, gde košta 1.900 dinara po kilogramu, za razliku od prodavnice u kojoj košta 1.400.

Najskuplja riba, na oba prodajna mesta, je filet lososa.

Na pijaci kilogram ove ribe košta 2.870 dinara.

S druge strane, u prodavnici je losos još skuplji. Tako kilogram košta čak 3.500 dinara.

Pasulj jeftiniji u prodavnici, a voće na pijaci

Sledeća namirnica na našoj listi bila je pasulj. Što se tiče pijace, cena ovog proizvoda koji je česti deo trpeze tokom posta, iznosi 400 dinara po kilogramu. U prodavnici je nešto niža – 350. Što se tiče pirinča, kilogram na pijaci košta 215 dinara. U prodavnici, ovaj proizvod je skuplji, te košta 347 dinara.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Od voća smo uporedili cene banana i jabuka. Tako kilogram jabuka na pijaci košta 100 dinara. Prosečna cena u prodavnicama je viša – 150. Na pijaci su nešto povoljnije i banane. Tamo kilogram košta 220, a u prodavnici 200 dinara.

Dakle, iako cene ribe variraju, većina vrsti je ipak povoljnija na pijaci, a isti je slučaj i sa voćem i pirinčem. Od svih proizvoda sa našeg spiska, samo je pasulj jeftiniji u prodavnici.

BONUS VIDEO Inflacija raste: Da li su pijace spas?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar