Zaštitnik privrednika: Piju vino od 48 minimalaca i vode radničku politiku

Biznis 30. avg. 202112:08
Podeli:
Foto: Epa/Efe, Shutterstock

Da bi male zarade porasle potrebno je korigovati poresku politiku - ona treba da bude pravedna, sveobuhvatna i progresivna umesto sadašnjeg opterećenja od 60 odsto na neto minimalac, saopštilo je Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije.

Ovo udruženje postavlja pitanje da li su ministri koji plaćaju školarinu u visini 181 neto minimalca ili oni koji piju vino u visini 48 neto minimalaca pravi izbor za vođenje ekonomske i socio-radničke politike, prenosi N1.

„Pregovori“ u vezi minimalaca nam i ove godine pokazuju da se vodi neozbiljna ekonomska politika koja najviše opterećuje one koji najmanje zarađuju, a propušta da napuni budžet iz dostupnih izvora krupnog kapitala i nelegalnog tržišta, navelo je ovo udruženje.

Po analizama saradnika udruženja – ekonomista Predraga Mitrovića i Dragana Radovića, Ministarstvo finansija propušta da naplati 12 milijardi evra godišnje koje se izgube jer se, kako se ističe, dozvoljava – šverc robe na carini koja završava na crnom tržištu, iznošenje novca u inostranstvo bez plaćanja poreza na dobit, krađa struje i ostale akcizne robe, divlja gradnja, krađe budžeta na nameštenim tenderima, itd.

„Da bi male zarade porasle potrebno je korigovati poresku politiku na način da ona bude pravedna, sveobuhvatna i progresivna umesto sadašnjeg opterećenja od 60 odsto na neto minimalac. Umesto poruke da je isplativije raditi na crno potrebno je obezbediti normalne uslova poslovanja za domaće privrednike koji podrazumevaju smanjenje nameta, vladavinu prava, podsticajan privredni ambijent, ukidanje parafiskalnih nameta kao što je ‘eko taksa’ koja ne ide za ekologiju i skandaloznu naplatu natpisa na radnjama na privatnoj svojini koja dovodi do smanjenja maloprodajnih objekata. Politiku subvencija preusmeriti sa stranih ‘investicija’ na domaću poljoprivredu“, ukazuje Udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar