Foto: Shutterstock

Godinu za nama pamtićemo po drastičnom skoku kirija za stanove. Uz to stanodavci se nisu libili da stanare izbace iz stana, kako bi isti, uglavnom ruskim državljanima, izdali za duplo više para. Odlučili smo da pretresemo oglase i proverimo može li se još uvek naći pristojno mesto za život za rentu od 200 do 300 evra. Može, ali ne u centru Beograda.

Pretražili smo dva sajta za oglašavanje stanova za izdavanje.

Nakon što smo uneli budžet u rasponu od 200 od 300 evra, ne precizirajući o kom delu Beograda je reč, našli smo samo stotinak oglasa.

Naša potraga završila se sledećim rezultatima.

Konjarnik, Žarkovo, Čukarica – lokacije su koje su gotovo jedine gde uopšte možete pronaći nekretninu po ceni do 200 do 300 evra.

Prema dostupnim oglasima, u okviru tog budžeta najčešće se mogu naći jednosobni stanovi ili garsonjere. Ono što je upitno jeste njihovo stanje, jer jedan deo oglasa čak nema ni fotografije.

Što se tiče stanova nešto bliže centru grada, na Bulevaru Kralja Aleksandra, u blizini Olimpa, izdaje se stan od 32 metra kvadratnih.

Njegova cena je 300 evra, a mana je što su stvari izuzetno stare, posebno kuhinja koja izgleda dotrajalo.

Zato je veliko pitanje šta se zapravo izdaje. Često to budu potpuno neuslovne ponude.

1669832077-iznajmljivanje-stanovi-1200×800-1.jpg

Za 200 evra u Popovoj Bari u blizini Borče možete da se uselite u dvosoban stan od 40 kvadrata koji se nalazi u kući.

Osim svojih stvari moraćete da donesete i nešto nameštaja, s obzirom na to da je ovaj stan gotovo nenamešten, izuzev jednog kreveta.

Za budžet do 220 evra samo šest oglasa

Na popluarnom sajtu za oglašavanje stanova za budžet od 200 do 220 evra može se naći samo šest stanova.

Reč je mahom o jednosobnim stanovima u Ceraku, Borči, Batajnici….

Uspeli smo da pronađemo i jedan olgas za jednoiposoban stan koji se nalazi na Kosančićevom Vencu u centru Beograda

PROČITAJTE JOŠ

Radi se o nekretnini koja ima centralno grejanje, 35 metara kavdratnih, ali ono što nedostaje ovom oglasu jesu fotografije.

Kako se trenutno kreću prosečne cene izdavanja stanova u Beogradu?

Foto:Nova.rs/Shutterstock

Kako podstanari mogu da se zaštite od povećanja kirije?

Kako je za „Novu“ ranije objansio procenitelj i sudski veštak Milić Đoković, jedini način da se podstanar zaštiti od naglog povećanja kirije jeste potpisivanje ugovora.

Međutim, on dodaje da je bitno da se ne širi strah među njima, jer se u proteklih nekoliko meseci pokazalo da Rusi preferiraju centralne beogradske opštine, te ukoliko neko živi van centra, zapravo su male šanse da baš Rusi budu razlog za povećanje kirije. Ukoliko se to ipak desi, najbolje je ukoliko je pre toga potpisan ugovor.

Dakle, ukoliko je pre useljenja sklopljen ugovor između stanodavca i podstanara, rizik od naglih promena je smanjen na minimum.

„Stanodavci u Srbiji izbegavaju potpisivanje ugovora, ali i plaćanje poreza. Ipak, ugovor jeste jedini način da se zaštitite. Uvek to preporučujem jer u tom slučaju, stanodavac ne može da poveća kiriju kad on to poželi. Zakon o Obligacionim odnosima, doduše, priznaje I usmeni dogovor, kada je otkazni rok 15 dana, ali je najsigurnije potpisivanje ugovora“, istakao je Đoković.

Kada stanodavac može da poveća kiriju?

Stanodavac ima pravo da, po isteku ugovora,promeni visinu kirije – da je poveća ili smanji, uz obrazloženje zbog čega to traži.

Jedna od stavki u ugovoru o zakupu je i određivanje da li je ugovor na određeno ili neodređeno vreme. Stručnjaci ističu da je bolja opcija neodređeno vreme, jer ugovor tada prestaje da važi otkazom, koji je takođe definisan ugovorom.

Tako je unapred određeno kada ugovor može da se otkaže, kao i koliki je otkazni rok.

Ukoliko stanodavac predloži povećanje kirije uprkos svemu što piše u ugovoru, podstanar može da angažuje advokata. Za spor će biti nadležan Prvi osnovni sud u Beogradu.

BONUS VIDEO: Anđelić Sve veće interesovanje Rusa za nekretnine u Srbiji, hoće li stanovi poskupeti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare