Ljubodrag Savić Foto: N1

Od početka rata u Ukrajini svet trpi mnoge ekonomske posledice. Brojni ekonomisti predviđaju ekonomski kolaps. Svedoci smo svakodnevnih upozorenja na dolazak recesije, jače inflacije i novih nestašica. Često čujemo i da nam "dolazi nešto gore od inflacije i da se to nešto zove stagflacija". A šta to u stvari znači?

Najkraće rečeno stagflacija je stanje u kojem inflacija neprestano jača, a privredni rast slabi. Nastaje kada se dve pojave stagnacija i inflacija dešavaju u isto vreme, otuda i naziv stagflacija, izveden baš iz ova dva pojma.

Postoje dva mišljenja zbog čega dolazi do ovakvog stanja privrede. Jedan je kada dođe do povećanje tražnje određenog resursa, kao i rasta cene istog, čija nestašica istovremeno izaziva pad proizvodnje.

Drugi primer je kombinovani efekat štampanja gotovog novca koje izaziva inflaciju zajedno sa merama ekonomske politike preteranim uplitanjem na tržište rada i cena, što dovodi do pada proizvodnje. Zajedno, ovo dovodi do pada vrednosti domaće valutekoje nije propraćeno rastom proizvodnje, što dovodi do stagflacije.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ljubodrag Savić kaže za „Blic Biznis“ da je stagflacija zapravo najopasnije stanje za ekonomiju.

„Stagflacija predstavlja najopasnije stanje za ekonomiju iz razloga jer imamo visoku inflaciju, a nemamo privredni rast, čak privredni rast može da bude i negativan.“

Podsetimo, pre par meseci Nurijel Rubini, poznatiji i kao dr Propast zbog predviđanja krize 2008. godine, je u više navrata istakao da svetu preti stagfalciona kriza nalik onoj iz 1970.

Kako je on naveo u jednom svom članku: „Pokazatelji duga su mnogo veći nego 1970-ih, a kombinacija labavih ekonomskih politika i negativnih šokova u ponudi će pre podstaći inflaciju, tako stvarajući uslove za „majku stagflacionih dužničkih kriza“ u narednih nekoliko godina“.

BONUS VIDEO Invazija inflacija – gosti Aleksandar Milošević i Mihailo Gajić

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare