Foto: N1,Shutterstock

Vrednost dolara kontinuirano raste i trenutno je na svom vrhuncu, te se postavlja pitanje da li je vreme za promenu strategije štednje i okretanje upravo ovoj valuti, a ekonomista dr Ljubodrag Savić za Nova.rs otkriva koji oblici štednje nose najmanje rizika, kao i zašto se ne treba "zaletati" i bez razmišljanja ulagati u dolare.

Kurs dolara na međunarodnim deviznim tržištima kreće se na nivoima najvišim u više od poslednje dve decenije te je, prema podacima Narodne banke Srbije, srednji kurs evra prema dinaru 111,5 dinara, dok evro iznosi 117,48 dinara, a s obzirom na nikad manju razliku između ove dve valute, otvara se pitanje da li će američki dolar da prestigne evro, te da li je možda sada pravo vreme za štednju u dolarima.

Dolar novac
Dolar Foto:Tanjug/AP Photo/Mark Lennihan

Podaci NBS pokazuju da štednja u dolarima do sada u Srbiji nije bila popularna, jer svega 4,4 odsto udela u ukupnoj, iznosi štednja u ovoj valuti.

Kako za portal Nova.rs ocenjuje profesor Ekonomskog fakulteta dr Ljubodrag Savić, još uvek je prerano za donošenje odluke da štedimo u dolarima. Prema njegovim rečima, trenutno je gotovo nemoguće sa preziznošću prognozirati da li će vrednost dolara nastaviti da raste ili će pasti.

Savić ističe da je američka privredna stabilnija i u boljoj poziciji od evropske jer se Amerika, osim sa pandemijom koronavirusa nije suočavala sa potencijalnim opasnostima na valutu, dok rat između Ukrajine i Rusije ostavlja posledice na gotovo sve – te i na evro, što čini da vrednost dolara raste, ali trenutno niko ne može da zna da li će se u skorijoj budućnosti dešavati „spektakularne promene“.

Ako ne u dolarima, u kojoj valuti štedeti?

Prema rečima našeg sagovornika, gotovo da ne postoji štednja bez rizika, te je neophodno pratiti dešavanja i odlučiti šta mislite da je najbolje za vas.

Kako ističe, sve se toliko brzo menja, da opcije za štednju koje danas izgledaju sigurno, već sutra to ne moraju da budu.

Prema njegovim rečima, ukoliko želite da zaradite u kratkom roku, onda se „kockate“, odnosno kupujete akcije ili obveznice, ali ukoliko želite da u dugom roku najmanje izgubite – onda štedite u švajcarskim francima.

Kako objašnjava, ovo je jaka valuta koja nosi najmanji rizik jer je, dugoročno posmatrano, najstabilnija.

Tek nakon franaka preporučuje dolar, a nakon njega evro.

Foto: Shutterstock

Investiciono zlato – još uvek najbolja opcija

On ostaje pri stavu da je najbolja opcija investiciono zlato, jer sa sobom nosi najmanju mogućnost za velike gubitke.

Foto:shutterstock

„Veoma je teško, pogotovo u kriznim vremenima, izabrati šta je to što može na dugi rok biti dobra opcija za štednju, na kojoj možda nešto može i da se zaradi, ali monetarno zlato nosi najmanji rizik od gubitka“, objašnjava Savić.

„Naravno, zlato je takođe roba. Nekada je jedna unca (32 grama) najfinijeg zlata bila 350 evra, a nekada je dostizala i čitave 2.000. Sada je to druga priča, ali se na dugi rok isplati kupovati zlato. Ipak, ljudi ne kupuju zlato da bi njime trgovali, već za ‘ne daj bože’, da se nađe“, zaključuje sagovornik Nova.rs

BONUS VIDEO Inflacija pod ili van kontrole – gosti Radojka Nikolić i Ljubodrag Savić

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare