Dušan Nikezić. Emisija Utisak nedelje
Dušan Nikezić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Predsednik resornog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić kaže za N1 da je srpska ekonomija, na žalost, u ovom trenutku pred kolapsom.

„Svi pokazatelji govore da je ovo jedan napumpani balon koji je spreman da pukne, i što se tiče kursa dinara, i rasta BDP, deviznih rezervi, EPS je već pukao, slično se sprema i Telekomu. I kad pogledate šta nas čeka na jesen, to je jedan vrlo zabrinjavajući pokazatelj“, rekao je.

Profesor na Univerzitetu Singidunum Nikola Stakić takođe kaže da nas čeka loša jesen.

„Sigurno da neće biti dobro, biće i lošije na jesen. Mislim da u sferi poljoprivrede i hrane neće biti problema, niti nestašica, pitanje je samo cena koju ćemo platii da ne bude nestašica. Mnogo više sam zabrinut za sektor energetike“, ocenio je Stakić u emisiji „Da razumemo“ na N1.

Koliko može da bude duboka kriza na jesen i šta su predlozi dela opozicije za prevazilaženje krize?

Nikezić navodi da je srpska ekonomija pred kolapsom.

„Mi smo u prva četiri meseca imali manjak u budžetu od 660 miliona evra, što je duplo više nego prošle godine. Zato smo se zadužili dodatnih 850 miliona evra, što znači da je svaka kuća u Srbiji se dodatno zadužila sa 350 evra“, pojašnjava.

„Sve je lošije i sa deviznim rezervama. U prva četiri meseca one su smanjene za 2,3 milijarde evra, najviše na odbranu veštačkog kursa dinara. Kada pogledamo kako je rasla srpska ekonomija, vidimo da je najviše bila zasnovana na ogromnoj ekspoataciji prirodnih bogatstava. U okviru prerađivačke industrije, imate rast rudarstva, i to metalnih ruda, blizu 50 posto rasta, dok je sama prerađivačka industrija u blagom minusu“, kaže.

To jeste, dodaje, nešto što zabrinjava.

„Jer, građani nemaju nikakve koristi od toga, eksploatišu se prirodni resursi, izvoze se, nema prerade ovde i osim zarade zaposlenih, vi nemate pozitivne efekte ni na srpsku privredu, ni na građane Srbije“, priča Nikezić.

Na pitanje šta bi njegova stranka uradila, kaže:

„Više stvari. Najpre, uvođenje poreza na ekstraprofit za sve kompanije koje se bave eksploatacijom prirodnog bogatstva Sbije. U godinama kada se ostvaruje ekstraprofit, ne može da ima benefit samo onaj koji eksploatiše, nego i država i društvo u celini“.

Nikezić podseća da su u Srbiji „jako niske i stopa poreza i rudna renta“.

Opširnije pročitajte na sajtu N1.

BONUS VIDEO: Zbog poskupljenja sindikati traže korekciju minimalca 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare