Foto:Pormo

Pobednice Mozzartovog konkursa razvijaju svoje biznise, Jelena Mlađenović (28) na Ubu otvorila „Testoteku“

Najnepovoljniji položaj na tržištu rada među ženskom populacijom imaju osobe starije od 50 i mlađe od 30 godina, koje su dugoročno nezaposlene, samohrane majke, pripadnice romske populacije, osobe sa invaliditetom…

Upravo su žene iz ovih kategorija dobile šansu na konkursu za podršku razvoju sopstvenog biznisa koje je kompanija Mozzart organizovala u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost.

Odluka je bila veoma teška, jer je stiglo više od 100 veoma zanimljivih predloga, a među pobednicama su se našle: Jadranka Dimitrijević (Klek), Ivana Cvetković (Niš), Lana Kurteš (Novi Sad), Dragana Simić (Ćićevac), Miljana Mišić (Vranje), Nataša Janković (Šabac) i Jelena Mlađenović (Ub). One su podelile bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 50.000 evra.

Među mnogo sjajnih ideja, izdvojile su se proizvodnja žalfije, piva, izrada narodne nošnje, ušivnih etiketa za tekstilnu industriju… A, Jelena Mlađenović (28) je rešila da sredstva iskoristi za otvaranje pekare.

Jelena Mlađenović Foto:Pormo

Njena „Testoteka“ miriše na one stare bakine kuhinje u kojoj stalno iz rerne izlaze kiflice i druga domaća peciva. Miriše na jednu uspešnu priču. Na Ubu nema mnogo pekara ovog tipa, pa je ona došla na ideju da otvori raj za ljubitelje pica, krofnica i drugih malih užitaka od testa. Jedna od sedam pobednica Mozzartovog konkursa za podršku ženskom preduzetništvu uspela je da ostvari svoj san zahvaljujući tim sredstvima.

„Novčana pomoć je bila presudna da uopšte uđem u ovu priču. Materijal i svu opremu smo nabavili od tih sredstava, a sada samo treba da razradimo posao. Da se malo pročuje za nas, mada je interesovanje već veliko“, kaže Jelena, koja je po struci ekonomista.

Dragana Simić Foto:Pormo

Na zidovima pekare okačen je natpis „tvoje mesto za slano i slatko testo“, a čim mušterije uđu, mogu da osete toplu i prijateljsku atmosferu.

„Za sada imamo tridesetak mesta za sedenje unutra, a u planu je i bašta. Najbolje se prodaju mini kiflice, mini-pice, posna pica, a čuveni smo po krofnicama, deca ne mogu da im odole. Proizvodimo lepe kolače i torte, koji su takođe veoma traženi“.

Jelena poručuje svim mladim preduzetnicima da se prijave za konkurse ovog tipa, jer su zaista vetar u leđa.

Nataša Janković Foto:Pormo

„Mladima koji hoće da pokrenu neki biznis, ovakve prilike mnogo znače. Na mom primeru se vidi da uspeh može da se ostvari. Ne samo na mom, nego na primeru svih žena koje su dobile pomoć u sklopu Mozzartovog konkursa. Mnogo je važno kad znate da imate podršku jedne velike kompanije“, zaključila je Jelena Mlađenović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare