Foto: Shutterstock

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju septembra ove godine iznosile su 16,5 milijardi evra i bile su za 626,7 miliona evra više nego na kraju prethodnog meseca, saopštila je danas NBS.

Na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 147,4 odsto i gotovo pet meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju septembra iznosile su oko 13,6 milijardi evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca bile su više za 420,1 milion evra.

Povećanje deviznih rezervi je, kako je istakla NBS, prvenstveno rezultat njenih aktivnosti na domaćem deviznom tržištu (priliv po osnovu kupovine deviza u iznosu od 525 miliona evra).

PROČITAJTE JOŠ

Na povećanje deviznih rezervi u septembru dodatno su uticali neto prilivi po osnovu devizne obavezne rezerve banaka u iznosu od 199,2 miliona evra, kao i neto prilivi po osnovu upravljanja deviznim rezervama i po drugim osnovima (neto 88,4 miliona evra).

Ti prilivi bili su dovoljni da pokriju odlive radi izmirenja deviznih obaveza države po osnovu deviznih kredita i drugim osnovima (ukupno 193,1 milion evra).

Efekat tržišnih faktora u septembru bio je pozitivan u neto iznosu od 7,2 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru iznosio je 852,3 miliona evra i bio je za 44 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

U međubankarskoj trgovini je za devet meseci ove godine realizovano ukupno 7,1 milijarda evra.

Vrednost dinara prema evru u septembru gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,2 odsto.

NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u septembru kupila 480 miliona evra, dok je od početka godine neto prodala 425 miliona evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

BONUS VIDEO Kako je krompir stigao na meni guvernera NBS?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar