Miran Pogacar
Miran Pogačar Foto:FoNet/Milica Vučković

Predsednik Udruženja radnika na internetu (frilenseri) Miran Pogačar rekao je danas da je Vlada Srbije prihvatila njihov zahtev o produženju važećeg poreskog tretmana za još godinu dana prema kome neoporezivi mesečni prihod iznositi 530 evra, a ne 18.300 dinara.

„Vlada Srbije prihvatila je naš zahtev da se frilenserima produži važeći poreski tretman za još godinu dana po kome će neoporezivi mesečni prihodi iznositi 530 evra, a ne 18.300 dinara kako je predložila kao prelazno rešenje do usvajanja novog zakona o fleksibilnim oblicima rada kojim treba da budu obuhvaćeni i frilenseri“, rekao je Pogačar za Betu.

Dodao je da je poreska stopa 12 odsto po važećem modelu oporezivanja frilensera na platu od 1.000 evra, a 20 odsto je na zaradu iznad 2.000 evra.

Pogačar je rekao da će rok o važenju važećeg poreskog tretmana biti produžen ukoliko se u roku od godinu dana ne donese novi zakon.

Za izradu novog zakona nedavno je oformljena radna grupa u kojoj i frilenseri imaju predstavnika i danas bi trebalo da se održi drugi sastanak za izradu novog zakona.

Frilenseri su produženje važenja istog modela oporezivanja zatražili prošle nedelje pošto se kasnilo sa izradom novog zakona koji je, prema dogovoru od pre nekoliko mesec, trebalo da stupi na snagu 1. januara 2022. godine.

Krajem prošle godine i početkom ove frilenseri su protestovali zbog toga što je Poreska uprava zatražila da plate porez na dohodak za proteklih pet godina sa obrazloženjem da su sami trebali da ga prijave.

Frilenseri tvrde da su se raspitivali u Poreskoj upravi da plate porez na dohodak, ali da im je u pojedinim ekspoziturama rečeno da ne znaju po kojoj stopi mogu da ih oporezuju.

Vlada Srbije je u pregovorima nakon nekoliko protesta frilensera, a jedan je bio i u šatorima ispred Skupštine Srbije, predložila da mesečna neoporeziva osnovica bude 18.300 dinara, a da se na ostatak prihoda plati porez od oko 50 odsto.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar