Protest frilensera
Protest frilensera Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

"Do isteka najavljenog i obećanog roka od strane Vlade za usvajanje zakonskog rešenja i roka u kojem oformljena radna grupa treba da pripremi predloge rešenja ostalo je manje od dva meseca. Radna grupa održala je samo jedan sastanak pre mesec dana, 8. oktobra, a naredni sastanak još uvek nije zakazan", saopštilo je Udruženje radnika na internetu. Oni su zatražili hitno rešenje za problem prevelikih poreza i poručili da ne pristaju na najgoru poresku računicu.

Udruženje radnika na internetu smatra da na ovakav način, bez sastanaka radne grupe i mogućnosti da frilenserska udruženja daju doprinos za pronalaženje održivog i fer rešenja, nije moguće do takvog ni doći.

„Smatramo da radnici na internetu 1. januar ne mogu dočekati uz pristajanje na najgoru poresku računicu po kojoj je neoporeziv deo prihoda samo 18.300 dinara, a davanja državi uz pun iznos poreza i doprinosa, većini frilensera obuhvataju preko 50% zarade“, navedeno je u saopštenju Udruženja radnika na internetu.

Podsećaju da Udruženje radnika na internetu već godinu dana zahteva da se reši problem frilensera na adekvatan zakonski način.

„Za ovih godinu dana, mnogi od nas izgubili su poslove, prihodi su nam se značajno smanjili, a konkurencija biva sve veća u uslovima pandemije“, upozoravaju frilenseri.

Navode i da od avgusta, hiljade predavača engleskog jezika na tržištu Kine gde većina srpskih predavača radi poslove je već izgubilo. Ti ljudi, kao i drugi frilenseri, uskoro treba da se suoče sa poreskim rešenjima za prethodni period, a ako se važeća poreska računica ne produži, zasigurno neće moći da plaćaju ni prošle obaveze.

„Jedino rešenje koje je održivo i izdrživo za desetine hiljada frilensera jeste ono koje stoji u važećem Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana za period od 1. januara 2015. do 31. decembra 2021. godine“, poručuju.

„Zato zahtevamo da Vlada prihvati naš predlog i produži trajanje važećeg poreskog modela na još dve godine s obzirom na to da ovo zakonsko rešenje zahteva dugoročan rad radne grupe sa velikim brojem zainteresovanih strana, kao i činjenicu da se na prvom sastanku radne grupe nije odmaklo dalje od onoga što je svim učesnicima bilo poznato u oktobru prošle godine. Prema tome, nova radna grupa neće imati ni vremena ni kapaciteta da svoj posao završi ranije“, navodi se u saopštenju.

Smatraju da će, ukoliko Vlada ne prihvati njihov zahtev, 1. januar označiti kraj bavljenja frilensingom i početak beznađa za hiljade građana koji na ovaj način privređuju.

„Dužnost svake države je da svojim građanima obezbedi uslove opstanka, da omogući i doprinese boljitku i napretku, a posebno onima koji jesu u nepovoljnoj poziciji, ljudima bez formalnog zaposlenja i bez ikakvih radnih prava i socijalne zaštite. Tražimo da se Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana koji će biti usvojen do kraja godine produži trajanje aktuelnog modela oporezivanja, kao i da se u najranijem roku izjasnite o našem zahtevu“, navode frilenseri.

Bonus video: Georgi Genov Hoće li se i na bakšiš plaćati porez

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare