Rekonstrukcija Bulevara patrijarha Pavla, čija se vrednost procenjuje na 18 miliona evra, stopirana je nakon što je jedna od zainteresovanih firmi, “Štrabag”, podnela zahtev za zaštitu prava ponuđača. Nakon što je na Portalu javnih nabavki objavljeno da je žalba odbijena, postupak je nastavljen, ali se samo dan kasnije žalila nova, zasad nepoznata firma. Tender je tako i dalje stopiran, a Beograđani će morati još malo da sačekaju na bulevar na koji već čekaju od 2018. godine.

Zbog rekonstrukcije koja traje pola decenije, saobraćajni kolapsi ogroman su problem za Beograđane koji prolaze Bulevarom patrijarha Pavla u Rakovici. Završetak radova je, dakle, urgentan, ali će građani ipak morati još malo da se strpe, jer je tender suspendovan.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Razlog za to je žalba za zaštitu potrošača koju je podnela austrijska kompanija “Štrabag”. A lista stvari na koju se firma žalila je dugačka, ali ukratko, “Štrabag” se žalio na konkursnu dokumentaciju i na stavke u njoj koje je smatrao nepravilnim, nejasnim i nepreciznim.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda nije uvažila žalbu, te je 22. oktobra objavljeno da se tender nastavlja.

Nova obustava

Samo dan kasnije, objavljeno je da je podnet novi zahtev za zaštitu prava, zbog čega je naručilac ponovo morao da zaustavi ovu javnu nabavku.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, detaljnijih informacija od same pretpostavke da je žalbu podnela firma zainteresovana da učestvuje na tenderu, poput razloga za žalbu – nema.

Ovaj podatak biće objavljen tek što se Direkcija za građevinsko zemljište, a potencijalno i Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, izjasne o podnetom zahtevu.

Dakle, građani će na završetak radova morati dodatno da sačekaju, kao da čekanje od 2018. godine, kada je vladajuća SNS u predizbornoj kampanji obećala moderan bulevar, nije bilo dovoljno. Za to vreme, na desetine hiljada stanovnika beogradske opštine Rakovica svakodnevno rizikuje da bude zaglavljeno u kilometarskoj koloni vozila.

Bulevar patrijarha Pavla u pola 1 subota

Ovaj problem biće rešen tek kada se Bulevar patrijarha Pavla poveže sa Mostom na Adi, jer će tada građani koji idu iz pravca Novog Beograda, umesto da skreću levo pored Topčiderskog parka i prema Ulici Teodora Drajzera, što je inače usko grlo, ići pravo bulevarom sa četiri trake i obilaziti Topčiderski park.

Inače, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić rekao je početkom prošle godine da će radovi biti gotovi na leto 2024, ali se to ipak nije desilo.

Foto:Zorana Mandic/ATAImages

Probijaju se rokovi, a vrednost raste

Dok se rokovi probijaju, cena rekonstrukcije raste. Gradskim budžetom za ovu godinu planiralo je da se ove godine iz kase Beograda izdvoji 14 miliona dinara, odnosno skoro 120.000 evra.

Sledeće, 2025. godine, ovaj iznos biće daleko veći – milijarda dinara, dakle više od 8,5 miliona evra. Konačno, 2026. godine, za rekonstrukciju i proširenje Bulevara patrijarha Pavla biće izdvojeno šest milijardi dinara, što je više od 51 miliona evra, što su izdvajanja od gotovo 60 miliona evra za tri godine.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

A svega nekoliko dana pred usvajanje ovogodišnjeg gradskog budžeta, u junu, raspisan je ponovljeni tender za nastavak gradnje Bulevara patrijarha Pavla, ali po višoj ceni. Nova cena posla koji se odnosi na prvu etapu gradnje, na potezu od Mosta na Adi do dela Bulevara u Rakovici koji je već završen, iznosi 2,4 milijarde dinara, odnosno oko 20,5 miliona evra.

Vrednost prethodnog tendera bila je, s druge strane, za čak 2,5 miliona evra manja. Naime, tada je vrednost radova bila oko 18 miliona evra, odnosno 2,1 milijardu dinara.

Inače, raspisivanje nove javne nabavke najavio je Šapić još pred decembarske izbore, kada je rekao da prethodno izabrani izvođač nije želeo da nastavi radove, pošto su cene građevinskog materijala drastično skočile.

BONUS VIDEO Kolona – Bulevar patrijarha Pavla u pola 1 subota

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare