Foto: NBS

Narodna banka Srbije s Međunarodnim monetarnim fondom nema reformskih ciljeva i nezavršenih zadataka zaključeno je posle prvog dana sastanka sa delegacijom MMF, navodi se u saopštenju NBS.

Navodi se da se do ovakvog zaključka na danas održanom sastanku došlo jer je u Srbiji obezbeđena višegodišnja stabilnost cena i finansijskog sektora, da je mnogo urađeno u oblasti jačanja finansijskog sektora, kao i da je ključno da se kontinuitet dobre politike nastavi.

Zvanični razgovori delegacije Srbije s misijom MMF počeli su danas plenarnim sastankom održanim u video-formatu, a nastavljeni sastankom na temu monetarne politike i finansijskog sektora.

Delegaciju Srbije predvodila je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Srbije u MMF-u, a misiju te organizacije predvodio je Jan Kejs Martejn, dok je u razgovorima učestvovao i ministar finansija Siniša Mali sa saradnicima.

Foto: NBS

NBS je saopštila su predstavnici MMF-a ponovili da je Srbija ovu krizu dočekala u mnogo boljem stanju nego neke prethodne periode, što je bio važan preduslov za našu adekvatnu reakciju od samog početka krize.

Ocenjeno je da je u Srbiji donet snažan, pravovremen i sveobuhvatan paket mera u borbi protiv pandemije, kao i da Srbija ima dobre izglede rasta.

Na sastanku posvećenom monetarnoj i finansijskoj politici Tabaković je sumirajući nove makroekonomske projekcije, koje uključuju i najnovija kretanja, istakla da u slučaju Srbije nema dileme da će oporavak biti brz i da će imati najbolji mogući profil u uslovima koji su zadesili svet.

NBS navodi da je i MMF ocenio da su mere nosilaca politika u Srbiji dobro osmišljene i da su na pravi način bile usmerene na podršku svim sektorima, čime je podržana domaća tražnja i sprečen pad poslovnog i potrošačkog poverenja.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„S obzirom na to da smo premašili pretkrizni nivo industrijske proizvodnje i da su rezultati u poljoprivredi još bolji nego što smo mislili, sasvim je realno što sada očekujemo stopu rasta BDP-a u ovoj godini od -1 procenat uz rizike naviše. Već sledeće godine očekujemo potpuni ekonomski oporavak i rast bruto domaćeg proizvoda od oko 6 odsto”, rekla je Jorgovanka Tabaković.

Podsetila je da se paketom mera podstiče se budući privredni rast i ublažavaju negativni efekti pandemije na stanovništvo i privredu, uz očuvanje finansijske stabilnosti.

Kako je navela, deo mera ima za cilj da se stanovništvu omogući lakši pristup stambenim kreditima, a time i da se podrži građevinska industrija putem bržeg obrta sredstava.

Tabaković je istakla da je smanjen je minimalni stepen izgrađenosti objekata čiju je kupovinu moguće finansirati stambenim kreditima banaka, pri čemu su jasno definisani kriterijumi koje i samo finansiranje, odnosno investitor i objekat u izgradnji moraju da ispune.

Razgovori sa misijom MMF-a koji će trajati do 16. oktobra vodiće se u okviru petog, poslednjeg polugodišnjeg razmatranja ekonomskog programa podržanog Instrumentom za koordinaciju politike.

Taj vid saradnje sa Srbijom, MMF je odobrio u julu 2018. godine na period od 30 meseci, savetodavnog je karaktera i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar