Foto:Screenshot N1

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov izjavio je Tanjugu da bi bilo jako dobro da Srbija naredne godine sklopi novi aranžman sa MMF-om, koji ne bi nužno morao da uključuje i finanijska sredstva, ali da je i to opcija.

Istakao je da bi Srbija uz aranžman sa MMF-om sigurnije prošla kroz velike neizvesnosti koje očekuju svetsku privredu.

„Imajući u vidu da su prethodna dva aranžmana Srbije sa MMF-om bila veoma uspesna i obezbedila stabilizaciju drzavnog budzeta i javnih finansija, bilo bi jako dobro da se naredne godine, nakon isteka postojećeg, sklopi novi aranzman sa MMFom kako bi Srbija sigurnije plivala kroz velike neizvesnosti koje ocekuju svetsku privredu u narednom periodu“, naveo je Altiparmakov.

Nikola Altiparmakov Foto: Medija Centar Beograd

Naglasio je da bi saradnja sa MMF-om svakako bila dragocena za nastavak vođenja odgovorne fiskalne politike.

Inače, Misija MMF – a će od 5. do 16. oktobra imati onlajn sastanke sa srpskim vlastima, a u Ministarstvu finansija je ranije rečeno Tanjugu da će se razgovarati i o mogućem nastavku aranžmana sa tom međunarodnom finansijskom institucijom.

To je poslednja misija u okviru tekućeg aranžmana naše zemlje sa MMF-om, poznatiji pod nazivom „Čuvarkuća“, koji je potpisan u julu 2018. godine i koji podrazumeva savetodavnu, a ne finansijsku pomoć te organizacije.

Aranžman se završava u januaru 2021.

Cilj programa je održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti i nastavak strukturnih i institucionalnih reformi za podsticanje bržeg i sveobuhvatnog rasta, stvaranja novih radnih mesta i poboljšanja životnog standarda.

Šef Kancelarije MMF – a u Srbiji Sebastijan Sosa je prošle sedmice rekao Tanjugu da će misija tokom virtuelne posete razmotriti fiskalne performanse i ključne parametre budžeta Srbije za 2021. godinu, kao i da će se razgovarati o ekonomskom razvoju, efikasnosti mera, napretku u ključnim reformama i drugim temama.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar