Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Digitalizacija postupka i masovno sprovođenje ozakonjenja nelegalnih objekata, uvođenje sistema eProstor za izradu prostornih i urbanističkih planova i pojednostavljenje procedure postavljanja baznih stanica mobilne telefonije, tri su ključna prioriteta koje bi nova Vlada Srbije trebalo da reši u naredne dve godine, ocenio je Savez za imovinu i investicije NALED-a.

Među prioritetima koje su članovi Saveza izabrali jesu i ukidanje konverzije uz naknadu koja je zarobila 5.000 hektara građevinskog zemljišta, bolji poreski tretman samostalnih proizvođača zelene energije tzv. prozjumera, kao i rešavanje sporova nad poljoprivrednim zemljištem između zadruga i kompanija koje su to zemljište kupile, nastalih usled nejasnog tumačenja Zakona o zadrugama, navedeno je u saopštenju.

Fokus Saveza je time stavljen na brže otklanjanje prepreka koje otežavaju ili onemogućavaju ulaganja u Srbiji.

„Nastavićemo da radimo na inicijativama koje će učiniti da Srbija bude najbolje mesto za investiranje, a za to je neophodno pre svega dodatno definisanje imovinsko pravnih odnosa“, rekao je novi predsednik Saveza za imovinu i investicije Andrija Vuković iz MK Grupe.

On je istakao da je važno i rešavanje energetske tranzicije, za šta je potrebno formiranje podsticajnog sistema za zelene izvore energije.

Među ključnim rezultatima Saveza istaknut je doprinos uspostavljanju dva važna elektronska sistema – eAukcija u okviru koje je u 2021. organizovano gotovo 14.500 licitacija za prodaju imovine u postupcima izvršenja i uvedena transparentnost u ovu proceduru, kao i eŠalter kroz koji je za skoro četiri godine podneto više od 1,5 miliona zahteva za upis u katastar dok je prosečno vreme rešavanja predmeta 5,26 dana.

Direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković najavio je da će uskoro biti donet novi Zakon o legalizaciji koji će ozvaničiti masovnu legalizaciju koja će biti digitalna, kao što je i NALED predlagao.

On je istakao da je u prethodnom periodu dosta toga urađeno na unapređenju celog sistema RGZ–a.

„Digitalizacijom postupaka upisa u katastar omogućena je komunikacija između različitih državnih organa, što je građane lišilo odlaska na nekoliko šaltera a postupak upisa skratilo na pet dana.

Reforme su još uvek u toku i NALED nam je saveznik u tome“, kazao je Drašković.

Sprovođenje masovne legalizacije posebno je istaknuto imajući u vidu da je na satelitskom snimku RGZ–a evidentirano više od 2,5 miliona nelegalnih objekata, naveo je NALED.

Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Gradovi i opštine zbog ograničenih resursa uspevaju da u proseku reše nešto više od 20 predmeta mesečno dok na svakog službenika dođe više od 1.100 zahteva.

Tim tempom ozakonjenje bi bilo okončano tek za nekoliko decenija iako je rok za završetak naredna godina.

Izostanak legalizacije onemogućava građane da u punoj meri koriste svoju imovinu, lakše je prometuju, založe za kredit i dr.

Savez za imovinu i investicije NALED-a je izabrao novo rukovodstvo i u naredne dve godine će ih voditi Andrija Vuković, direktor društva i resora za finansije i rizike MK Grupe.

Potpredsednici će biti direktor opštih poslova A1 Marko Jović, registrator u APR-u Tanja Vukotić Marinković, osnivač i vodeći partner u advokatskoj kancelariji Vuković i partneri Dejan Vuković, dok će lokalne samouprave predstavljati gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

BONUS VIDEO – Šef beogradske legalizacije pod istragom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar