Zlatibor gradnja izgradnja gradiliste objekat objekti stambena naselja
Zlatibor gradnja Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Cene nekretnina u unutrašnjosti, naročito na nekim popularnijim turističkim destinacijama, dostižu one beogradske. Kao najatraktivnije i najskuplje lokacije izdvojili su se Zlatibor i Vrnjačka Banja.

Piše: Ekipa dopisnika Nova.rs

Apartmani u najpoznatijoj banji prodaju se za 1.600 evra po kvadratu, dok na popularnoj planini dostižu i 2.500 evra. Placevi na toj lokaciji su od 50 do 90 hiljada evra po aru, ali bez obzira na dogovorenu cifru, traži se ar više. Građevinske dozvole se lako dobijaju pa se ar po ar zelene površine pretvara u gradilišta na kojima jedna do druge niču zlatiborske višespratnice. U odnosu na prošlu godinu cene nekretnina na Zlatiboru porasle su za najmanje 20 odsto. Najveća potražnja, kao i prodaja i gradnja su u samom centru gde se kvadrat ceni i do 2.500 evra, dok se nekoliko kilometara dalje mogu pazariti apartmani za 1.100 do 1.400 evra po kvadratu.

„Što je potražnja veća, a na Zlatiboru jeste tako, očekivano je da cena raste. Međutim, potražnja nije glavni razlog što je cena porasla, tu je i povećanje cene građevinskog materijala koji je poskupeo i do 100 odsto. Zavisno od lokacije apartmana i dodatnih sadržaja, formira se i cena. Kvadrat se kreće od 1.600 do 2.300 evra u užem i širem centru Zlatibora“, priča Nova.rs agent prodaje „Stan projekt“ Milosav Cvijović.

Na cenu još utiče i pozicija zgrade, spratnost, pogled… Cene koje su pre samo nekoliko godina važile u centru Zlatibora, sada su se preselile na periferiju. Na tim lokacijama stanovi i apartmani prodaju se u proseku po 500 evra nižoj ceni po kvadratu.

Mesecima Vrnjačka Banja važi za najposećeniju banju u Srbiji, a apartmani u njoj plaćani su kao stanovi u Beogradu, jer cene kvadrata dostižu i 1.600 evra. Prema zvaničnim podacima Republičkog geodetskog zavoda, u Vrnjačkoj Banji je u prošloj godini najjeftiniji kvadrat apartmana u starogradnji bio 227 evra, a cene u starogradnji dostizale su i 1.100 evra. U novogradnji kvadrat se kreće od 1.300 do nepunih 1.600 evra. Prošle godine je prodato 70 kuća, a najveća vrednost dostignuta za jednu kuću prošle godine bila je 275.000 evra.

Inače, u Vrnjačkoj Banji teško da se može pronaći kuća ispod 50.000 evra, a to znači da je udaljena od centra ili da će u njeno renoviranje morati da se uloži još novca. U obližnjem Kraljevu cena po kvadratu se kreće od 600 do 1.000 evra.

Najskuplji kvadrat u Kragujevcu iznosi oko 1.400 evra u luksuznim novoizgrađenim zgradama u ekstra zoni, dok je prosečna cena novogradnje u centru od 1.000 do 1.200 evra po kvadratu.

U kragujevačkim agencijama za promet nekretnina kažu da se te cene manje – više održavaju već desetak godina, uz povećanje od oko 20 odsto u poslednjih nekoliko godina kada je novogradnja doživela ekspanziju u tom gradu. Na tržištu novoizgrađenih stanova, cena opada u zavisnosti od gradske zone, pa kako se kupci udaljavaju od centra grada, tako će i po svakoj zoni, za 100 evra manje plaćati kvadrat. U širem centru, kvadrat je od 900 do 1.000 evra, a u naselju Aerodrom na oko tri kilometra od centra, kvadrat stana u novogradnji može da se nađe za 800 evra.

Po istom principu funkcioniše i promet nekretnina starije gradnje, ali uz jeftiniji kvadrat. U ekstra zoni kvadrat je prosečno od 800 do 1.000 evra, a kako se krene van Kragujevca „pada“ i na 700 evra po kvadratnom metru.

U Aranđelovcu, drugoj po veličini šumadijskoj opštini, stanovi u novogradnji koštaju od 1.000 do 1.100 evra. U agencijama za nekretnine kažu da su cene povećane pre dve do tri godine, kada je stan u novogradnji mogao da se kupi u proseku za 700 evra po kvadratu. Danas toliko koštaju stanovi u zgradama starijeg tipa gradnje.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare