ilustracija Foto: Nemanja Jovanović / Nova.rs

Nakon skoka cene građevinskog materijala, izvesno je da će porasti i cena kvadrata u Beogradu. Skok cena zavisiće od lokacije u gradu, kvadrature i sastava zgrade, a prema rečima naših sagovornika očekuje se rast od četiri do pet odsto za kvadrat stana.

Predsednik Privredne komore građevinske industrije Srbije Goran Rodić rekao je za Nova.rs da će zbog poskupljenja građevinskog materijala doći i do poskupljenja stanova. On očekuje da će to biti rast od četiri do pet odsto u proseku.

„Poskupljenje stanova zavisi od investitora. Ako ima prostora on će da poskupi, ako nema neće. Ono što je sigurno, to je da će investitori morati da plaćaju više izvođačima, pa će biti veći trošak. Ako on uspe da to amortizuje, a da ne poskupi u redu, ali ja mislim da neće. Ako me pitate koliko će da poskupi, ja mislim da neće više od četiri do pet odsto“, rekao je Rodić za Nova.rs. i objasnio zašto misli da neće više od toga.

„Neće moći da ide više jer nema više prostora za to, budući da su cene već dovoljno visoke za našu kupovnu moć“, istakao je Rodić.

On ističe da će poskupljenja zavisiti od toga u kojoj se zoni nalazi stan, kao i kolika je kvadratura.

„Dobra lokacija-dobra cena, loša lokacija-slabija cena. U skupljim zonama neće biti nekih razlika u cenama, jer ne smeju više da dižu cenu, ali oni u jeftinijim zonama imaju prostora za podignu cenu. U ovakvim zonama će najviše i doći do rasta cena jer oni mogu da menjaju cene, a tamo gde vam je kvadrat 3.000 evra, neće doći do velikog rasta, a čak i ako dođe neće biti od značaja jer je cena već visoka“, nastavio je Rodić.

Predsednik Privredne komore građevinske industrije Srbije kazao je da se prosečna cena stanova u Beogradu kreće od 800 evra do 3.300 evra, te da je lako izračunati koliko će cene otići visoko.

Foto:EPA-EFE/DAREK DELMANOWICZ

„U Mirijevu cena iznosi oko 1.100 evra po kvadratu, a na Novom Beogradu svugde je preko 2.000 evra. Ako je prosečna cena kvadrata negde oko 1.900 evra, sa novim poskupljenjem ta cena će biti negde oko blizu 2.000 evra po kvadratu“, zaključio je Rodić.

Agent za nekretnine Katarina Lazarević rekla je za Nova.rs da će cene stanova postepeno rasti, ali da nije lako oceniti koliko će iznositi ta cena.

„Ja ne mogu da predvidim koliko će to iznositi, jer zavisi od više faktora. Građevinski materijel jeste poskupeo, ali cene stanove sigurno neće rasti u toj proporciji. Kada je reč o konkretnom povećanju ono će zavisiti od lokacije, strukture stana i drugih elemenata. Ono što je sigurno, cene će postepeno rasti negde više, negde manje u zavisnosti od faktora o kojima sam pričala“, rekla je za Nova.rs. Lazarević.

Poskupele i cene građevinskog materijala

Šef stovarišta Kopaonik Tanja Aprcović kazala je da je građevinski materijal je značajno poskupeo, za pojedine proizvode cena se čak udvostručila, a na stovarištima na pitanje šta je sve poskupelo odgovaraju konstatacijom: „Lakše nam je da nabrojimo šta nije“.

„Neznatno su poskupeli opekarski proizvodi, poput crepa, cement i kreč takođe. Nije poskupela kamena vuna, ali očekujemo… Sve ostalo beleži porast cene. Najviše su, za oko sto odsto, poskupele OSB ploče, i to u poslednja tri meseca. Zatim stiropor koji je već u februaru i martu bio skuplji za 60 do 80 odsto u odnosu na januar ove godine“, navela je Tanja Aprcović šef stovarišta Kopaonik za N1.

Naglasila je da su poskupeli i proizvodi od gvožđa, drveta, ali i drugih materijala.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram