Foto: Privatna arhiva, Shutterstock

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović nedavno je najavio da građane Srbije ove godine očekuje bar jedno, a verovatno i dva poskupljenja gasa. Prema njegovim rečima, prvo poskupljenje se neće desiti pre 1. maja, a biće do 10 odsto, što znači da će grejna sezona biti završena sa trenutnim cenama. Međutim, one koji se greju na gas već od sledeće grejne sezone čekaju veći računi, a jedna od njih je i čitateljka Nova.rs Milena N. kojoj je račun za gas u piku grejne sezone u januaru iznosio oko 2.970 dinara.

Ovaj iznos za većinu građana koji se greju na gas je još veći, budući da Mileni na računu piše da je njena potrošnja za 68 odsto manja od prosečne potrošnje za isti mesec. Razlog za njenu manju potrošnju je to što živi u garsonjeri od 27 kvadrata i to što veći deo dana nije u stanu zbog posla.

„Živim u Beogradu, u malom stanu koji grejem samo dok boravim u njemu, a preko gasnog kotla regulišem i grejanje i toplu vodu, za koju takođe koristim gas. Januarski račun mi je bio skoro 3.000 dinara, a ne smem ni da zamislim koliki bi bio da, recimo, radim od kuće i non stop boravim u stanu“, kaže Milena.

Pročitajte još:

Iako je svesna da je mnogima ovaj račun mnogo veći, Milena objašnjava da je i 3.000 mnogo kada se na to dodaju ostali računi i kirija koju plaća sama.

„Mesečni računi u januaru su mi bili oko 8.000 dinara kad se sve sabere. Dodajte tome kiriju, kreditnu karticu, kredit i mesečno mi ostane manje od pola plate za život“, kaže naša čitateljka.

Nju je najava o poskupljenjima gasa posebno zabrinula.

„Preko leta nije problem, jedina potrošnja gasa koja tada postoji je za toplu vodu, znači za kupanje i pranje sudova, pa se dešavalo da račun za gas bude 200-300 dinara. Ali kada dođe zima i grejna sezona, i te kako će se osetiti“, zabrinuta je Milena.

Na računu za gas postoje tri stavke – energent, naknada po mestu isporuke (PMI) i naknada za unapređenje energetske efikasnosti.

Koliko će Milena plaćati

Na Mileninom računu za januar, u jeku grejne sezone, kada je potrošila 666 kw/h, sam gas koštao je 2.524 dinara. Sa povećanjem od 10 odsto, koliko je maksimalno najavljeno, taj iznos bio bi 2.776 dinara. Budući da ostale dve stavke iznose 165, odnosno 10 dinara, bez PDV-a račun bi iznosio 2.951 dinar. Kada se tom iznosu doda PDV od 10 odsto, krajnji iznos na računu iznosi 3.246 dinara.

Ipak, nakon drugog poskupljenja, koje je takođe verovatno, ovaj račun biće još veći.

Iako ovo ne deluje kao veliko poskupljenje, rast cene energenata uvek prati i rast cena svega ostalog, što Milenu takođe brine.

„Sam račun za gas me manje brine od onoga što može da usledi nakon toga. Ako još poskupi hrana, kvalitet života će dodatno opasti, a već sad nije na zavidnom nivou. Ja sam zaposlena, zarađujem svoj dinar, ali sam u poslednjih nekoliko meseci prinuđena da svaki mesec tražim od roditelja da mi pomognu jer platu ne mogu toliko da razvučem“, zaključuje Milena.

Podsetimo, gas je već jednom poskupeo u avgustu prošle godine, i to devet odsto, pa onda u januaru 2023. još jednom – 11 odsto.

BONUS VIDEO Gasifikacija Požeške kotline

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar