Rešili ste da renovirate stan? Spremite se na dva otežavajuća faktora - majstori su preskupi i dugo se čekaju. Za pet najtraženijih vrsta majstora proverili smo koliko su duge liste čekanja i koliko su poskupele njihove usluge.

Manjak zanatlija u Srbiji najviše se oseti u letnjem periodu, kad počne sezona kućnih radova i renoviranja. Raspitali smo se i nemamo lepe vesti za vas – čekanje većine majstora može da se otegne čak do kraja septembra.

Ipak, za neke hitne popravke većina će se u najkraćem roku odazvati na poziv, ali zbog toga može da podigne svoju standardnu cenu usluga.

Moleri

Moler, zanimanje, zanimanja, zanat
Foto: Shutterstock

Ukoliko građani nisu unapred zakazali moleraj, do kraja leta je uzaludno nadati se majstoru. Kako navode moleri s kojima smo razgovarali, građani koji nisu zakazali molera još zimus – do jeseni im te usluge neće biti dostupne, osim ako budu imali sreće da neko otkaže svoj termin.

Cene usluga molera u Beogradu su oko 3 evra po kvadratu za krečenje, dok za gletovanje i krečenje idu do sedam evra po kvadratu površine koja se obrađuje.

Stolari

Stolarija, prozori, prozor, zamena stolarije
Foto: Shutterstock

Zamena stolarije znatno je poskupela ove godine – čak 30 odsto u odnosu na prošlogodišnju cenu. Dobra stvar je što u većini slučajeva kad stolar ponudi cenu prozora, on uračuna i  cenu montaže.

Novi PVC prozor građani u Srbiji će platiti od 80 do 140 evra po kvadratu, u zavisnosti od toga da li je jednokrilni ili dvokrilni prozor, ali i koje staklo će imati. Međutim, u Beogradu su te cene više cene za oko 10 do 20 evra.

Za čekanje na molera građani takođe mogu da računaju da traje najmanje nekoliko nedelja, u većini slučajeva ipak do kraja leta.

Vodoinstalater

Vodoinstalater, zanimanje, zanimanja, zanat
Foto: Shutterstock

Najčešća usluga koju građani traže od majstora za kupatilo – uvođenje hidroizolacije – u Srbiji košta minimalno 80 evra po kvadratu, dok je najviša cena 120 evra. U Beogradu uvođenje hidroizolacije možete platiti i do 150 evra po kvadratu.

Ukoliko se radi o renoviranju kupatila, što podrazumeva i tražnju dobrog keramičara, majstori upozoravaju da je na to slaba vajda računati ako renoviranje nije unapred zakazano.

Na majstore za kupatilo od početka leta se čeka dugo, jer je veliki broj njih angažovan na velikim gradilištima, tako da za krupnije radove građani ne bi trebalo da očekuju da vodoinstalatera, ni keramičara nađu pre sredine septembra.

Ipak, vodoinstalateri upozoravaju da su za hitne kvadrove dostupni gotovo odmah, ali da cena za te popravke može biti veća od uobičajene, u zavisnosti od konkretnog kvara.

Električar

Foto: Shutterstock

Cene električara porasle su za čak 50 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Tako bi uvođenje nove instalacije građane koštalo oko 11 evra po kvadratu, a 12 evra po sijaličnom mestu.

PROČITAJTE JOŠ

S druge strane, kad je u pitanju popravka postojeće instalacije ona se naplaćuje satnicom, kako objašnjavaju majstori, jer podrazumeva skidanje stare instalacije.

Sat rada električara kreće se oko 15 evra.

Iako najskuplji među zanatlijama, električare makar građani ne čekaju dugo kao ostale majstore. Oni na adresi mogu biti za 10 do 15 dana.

Serviser za klima uređaje

Servisiranje klime se u Beogradu kreće se od 2.500 do 4.500 dinara, ali ono što može da bude mnogo veći problem je čekanje na majstora, koje može da potraje i mesec dana.

Foto: Shutterstock

Iz nekoliko beogradskih firmi koje se bave održavanjem klima kažu da se servisi zakazuju kad vrućine već počnu i da se zbog toga na servis čeka uglavnom oko nedelju dana, ali da može da se desi i da prvi slobodan termin bude tek za mesec dana.

Za klime „sedmica“, „devetka“, „dvanaestica“ koje građani najčešće koriste cena velikog servisa je od 2.500 do 4.500 dinara, kažu serviseri klima, dok za one nešto veće može da bude za oko 1.000 dinara veća cena.

BONUS VIDEO Boda Ninković: Kako sam postao vodoinstalater

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar