Leoni, fabrika
Foto: N1

Predsednik sindikata Sloga Željko Veselinović kaže da situacija u Leoniju i nekim drugim firmama nije sjajna, da su generalno fabrički radnici u Srbiji izrabljivani, mobingovani i šikanirani "i to najviše u kineskim i turskim kompanijama", da inspekcija rada "ne može ništa". Postaje sve gore i gore i ne vidim kako se to može rešiti osim da se promeni Zakon o radu, dodaje. Kao veliki problem ističe i preraspodelu radnog vremena. To je, kako kaže, problem i u fabrici Leoni. Dodaje da se ta kompanija pridržava zakona, ali problem je što ti zakoni nisu dobri.

Radnica Leoni fabrike u Kraljevu Danka Ranković preminula je četiri dana nakon zadobijene povrede na radu. Dok radnici fabrike za portal N1 navode da trpe veliki pritisak tokom rada i da smene često traju i po 10 sati, u kompaniji Leoni to negiraju. Kažu da je Danka Ranković zadobila povrede na radu 21. februara „prilikom slučajnog spoticanja i pada“. Negiraju da je radila 10 sati tog dana i cele nedelje pre toga. Zaposlenoj je, dodaju, na licu mesta pružena adekvatna pomoć, nakon čega je upućena na dalje preglede i istog dana puštena na kućno lečenje. Danka Ranković je preminula 25. februara.

Veselinović kaže da će obukcijom stručnjaci da utvrde uzor smrti. Navodi da je razgovarao i sa radnicima i sa predstavnicima menadžmenta i sindikata. Inače, „Sloga“ je najveći sindikat u toj fabrici.

#related-news_0

„Situacija u Leoniju i nekim drugim firmama nije sjajna. Moram da kažem da se Leoni se pridržava zakona i pridržava se kolektivnog ugovora i sa te strane oni su čisti. Druga je stvar što taj Zakon o radu i Zakon inspekcijskom nadzoru i zakoni o bezbednosti na radu nisu dobri i što država ne želi da ih menja pa često imam da radnici rade u zakonskim okvirima, a da situacija nije sjajna“, navodi sagovornik N1.

Kako je naveo, Leoni je niskobudžetna kompanija, podseća da rade kablove za velike svetske kompanije koje se bave proizvodnjom automobila i „ne rade prekovremeno“. Njima prekovremeni rad ne odgovara – prvo što je skup i kada ga rade, rade ga veoma retko, kada je potražnja njihovih proizvoda velika, navodi.

„Ovde se radi o preraspodeli radnog vremena – to je jedan veliki problem koji imaju radnici u Srbiji na koji, nažalost, ne možemo da utičemo jer je zakon loš zakon i zakon je taj koji je omogućio poslodavcu da vrši preraspodelu vremena. To znači da, recimo, ako vi u nekom periodu godine nemate posla – idete kući i onda te sate nadoknađujete i desi se da radite 10, 12 sati, ali to je sve u skladu sa zakonom“, kaže Veselinović.

Govoreći o fabričkim radnicima u celoj Srbiji, Ljubisav Orbović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije naveo je da se u jednom broju kompanija radnici šikaniraju i izrabljuju.

S tim je saglasan i Veselinović. Veoma čest slučaj, radnici jesu izrabljivani i to najviše u kineskim i turskim kompanijama, kaže Veselinović. Oni, kako dodaje, u svojoj kulturi i u svojim matičnim zemljama nemaju poštovanje radničkih prava, za njih su radnici robovi i gde god posluju rade po sistemu iz matičnih zemalja – bez poštovanja radnika, bez osnivanja sindikata, uz  mobingovanje, izrabljivanje…

Opširnije pročitajte na portalu N1.

BONUS VIDEO Na radnom mestu preminula radnica „Leonija“, radila 10 sati?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar