Foto: Pokret Kopaćemo, Google maps

Članovi Pokreta “Kopaćemo”, koji je osnovan juče, ostaju anonimni do daljeg, kako su u odgovoru za Nova.rs naveli, iz bezbednosnih razloga. Ipak, poznata je njihova adresa u Novom Beogradu, u Tržnom centru “Enjub”, u kojem se, da “misterija” bude veća, su i dve firme pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država. Tu je i avio-kompanija, čiji je donedavni zvanični vlasnik bio Željko Mitrović, a koja je sa njim i dalje povezana.

U Tržnom centru Enjub, koji je praktično brat blizanac kineskog tržnog centra u Bloku 70, sedišta su otvorile različite firme. Sudeći po mejlu obaveštenja koji smo dobili od novoosnovanog pokreta „Kopaćemo“, a koji podržava SNS projekat „Jadar“, baš u tom centru je i njihovo sedište.

Foto: kopacemo.com

Ne otkrivaju ko je predsednik pokreta, ni ko su osnivači i članovi, kako se finansiraju… iz, kako tvrde bezbednosnih razloga, ali su u mejlu naveli svoju adresu – Jurija Gagarina 231.

Zanimljivo je međutim što su u istoj ulici i na istom broju (bile) registrovane zanimljive firme.

Naime, u februaru ove godine, na listi sankcionisanih kompanija od strane SAD, našle su se i Goodforwarding d.o.o., kao i Kompanija za istraživanje i razvoj TR Industries (Research and development company industries). Na sajtu tamošnjeg ministarstva pravde, gde su transparentno navedena lica pod američkim sankcijama, kao i firme, navodi se da su pomenta poreduzeća prijavljena na istoj adresi, kao i Pokret “Kopaćemo”.

Foto: Nova

Ove kompanije sankcionisane su zbog poslovanja sa firmama u Rusiji. U obrazloženju OFAC (The Office of Foreign Assets Control) tada je stajalo da su sankcije uvedene zbog toga što pomenute kompanije u svom poslovanju „omogućavaju, orkestriraju, angažuju se i na drugi način podržavaju transfer kritične tehnologije i opreme u rusku vojno-industrijsku bazu“.

Podaci o adresama tih firmi mogu se naći i na sajtu Agencije za privredne registre. Naime, u Ulici Jurija Gagarina 231, registrovana je firma Goodforwarding d.o.o. Kako se navodi, ona se nalazi u lokalu 329.

Kako piše na APR-u, delatnost ove kompanije je trgovina voćem i povrćem, a na čelu je Rus, Aleksei Moskovkin, koji je firmu u Beogradu registrovao 7. juna 2022 godine.

TC Enjub Foto:Google maps

Međutim, i druga firma, koja se našla na listi sankcionisanih, “Kompanija za istraživanje i razvoj TR Industries” (Research and development company industries), bila je ranije takođe prijavljena na adresi Jurija Gagarina 231, u istom lokalu na broju 329.

Ipak, neke stvari u međuvremenu su promenjene. Tako je sada ta firma prijavljena na Zvezdari, u Zahumskoj ulici, a promenjeno je i njeno ime u „Onderon Systems“. Zahtev za promenom imena podneo je vlasnik firme Nikola Obradović. Kao delatnost te kompanije se navodi “nespecijlaizovana trgovina na veliko”,

Na adresu u Zahumskoj, “Onderon” se preselio u avgustu 2023. iz Bulevara Mihajla Pupina, a prethodno je ova firma imala sedište u Jurija Gagarina 231, u “Enjubu”, gde je sada Pokret “Kopaćemo”.

Užice, Milovan Petrović, govornik, protest protiv Rio Tinta, Rio Tinto
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Kako su ranije naveli u bazi OFAC, vlasnik ove firme je pod sankcijama SAD, zato što posluje ili je poslovao „u sektoru ekonomije Ruske federacije za koji je utvrđeno da podržava rusku vojno-industrijsku bazu“.

U komšiluku i firma povezana sa Željkom Mitrovićem

Poslednji, ali ne i najmanje bitan komšija Pokreta “Kopaćemo”, je kompanija “Imperialjet”, koja je prijavljena na adresi Jurija Gagarina 229, u lokalu 269, ali je reč o istom tržnom centru – Enjub. Radi se zapravo o avio kompaniji čiji je suvlasnik bio Željko Mitrović,  a koja je do skoro nosila naziv Er Pink.

Foto: Nova

Zakonski zastupnik firme je Dušan Đokić. Vlasništvo nad ovom kompanijom sada zvanično dele “Icron investments limited”, firma registrovana na Kipru, koja ima više od 50 odsto udela. Potom “ImperialJet Europe GmbH”, registrovana u Nemačkoj, sa 10 odsto udela, i na kraju Aleksandar Ilić sa 32 odsto vlasništva.

Pročitajte još:

U evidenciji stvarnih vlasnika piše da iza kompanije stoji Ilić sa 32 odsto, pomenuti Abed El Jaouni sa udelom od 36,99 posto i Vladimir Petković koji je vlasnik 27 odsto nekadašnjeg Er Pinka. Kako je Nova.rs pisala, Petković obavlja funkciju direktora u najmanje četiri Mitrovićeve firme.

Naloge „Kopaćemo“ zapratili članovi SNS

Podsećamo, Pokret “Kopaćemo” je, prema objavama anonimnih članova, nastao sa ciljem promovisanja kopanja litijuma i “raskrinkavanja” dezinformacija o projektu Jadar, što je kod većeg dela javnosti izazvalo revolt.

Protest protiv rudarenja litijuma blokada Železničke stanice Prokop Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Naloge ovog Pokreta na mrežama, istog dana po osnivanju, zapratili su brojni članovi i simpatizeri vladajuće, Srpske napredne stranke, koji sa njima dele ideologiju o kopanju rudnika, a među kojima su najistaknutiji Nebojša Bakarec i Vladimir Đukanović. Takođe, oni zajednički osuđuju proteste stotine hiljada građana, koji se bore da zaštite zemlju, vodu i vazduh od rudnog zagađenja.

Sa osnivanjem je pokrenut i sajt ovog udruženja, na kojem se navodi da je „istina u jadaritu“.

Foto: Pokret Kopaćemo

„Dezinformacije izazivaju strah i razdor u društvu. Ljudi nisu protiv rudnika – oni su izmanipulisani i zaplašeni. Raskrinkaćemo sve manipulacije i dokazati javnosti značaj projekta Jadar“, navodi se na njihovom sajtu.

Interesantno je da se na sajtu navodi i da „zajedno možemo sve“, što je bio slogan Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke pred izbore 2022. godine.

***

BONUS VIDEO: Protest protiv iskopavanja litijuma u Priboju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare