Foto:Shutterstock

U Srbiji ima ukupnp 101.160 žena preduzetnica i 42.799 žena koje u vlasništvu imaju preduzeće ili njegov deo. I među njima je najviše žena po imenu Jelena, pokazuju podaci koje je Agencija za privredne registre dostavila portalu N1. U izvršnim odborima ima najviše Marija, dok u nadzornim odborima najčešće sede - Ivane. Iako se ne prezivaju sve Jovanović, upravo ovo prezime je, prema podacima APR, ubedljivo najbrojnije među ženama u svim biznis kategorijama u Srbiji.

Žene čine 45 odsto ukupnog broja zaposlenih u Srbiji, pokazuje zvanična statistika – ima ih ukupno 1,3 miliona. Ovaj procenat je manji kada se pogleda udeo žena u strukturi vlasništva i upravljanja firmama u Srbiji.

Tako je svaka treća preduzetnička radnja ili agencija u vlasništvu žena, dok među vlasnicima firmi žena ima tek 28 odsto.

Srazmerno ovim procentima kreće se i broj žena u rukovodećim strukturama ovdašnjih kompanija, piše N1.

Podaci APR dostavljeni portalu N1 pokazuju da je u Srbiji registrovano ukupno 300.250 preduzetnika. Od tog broja je 101.160 preduzetničkih agencija, radnji, ordinacija… u vlasništvu žena.

Kada je reč o privrednim društvima (preduzećima), njih je u Srbiji osnovalo ukupno 165.855 muškaraca i žena. Vlasnica ili suvlasnica firmi ima tačno 42.799 .

PROČITAJTE JOŠ

U Srbiji ima ukupno 115.272 direktora. Toliko ih je, na dan 1. mart 2023. godine bilo upisano u Registar privrednih subjekata APR pod stavkom „zakonski zastupnici firmi“. To su generalni, „glavni“, direktori preduzeća. Među njima ima svega 28.170 direktorki, što ne dostiže ni četvrtinu ukupnog broja.

U sve tri kategorije – preduzetnice, vlasnice i direktorke – najviše ima žena po imenu Jelena.

Jelene najčešće sede i u upravnim odborima firmi – od 4.049 članova ovih odbora, žena je svega 975, što je tek 24 odsto.

U nadzornim odborima, od 5.023 člana, žena je 1.519. U ovim odborima Jelene ne prednjače – najviše onih koje nadziru i kontrolišu rad firmi nose ime – Ivana.

U izvršnim odborima u Srbiji – što bi najlakše moglo da se definiše kao grupa direktora koja rukovodi firmom, kao što je to slučaj u bankama, na primer – ima 422 ljudi, od kojih su 142 žene.

Najviše članica izvršnog odbora odaziva se na ime – Marija.

Na pitanje koje je najčešće prezime među preduzetnicama, vlasnicama firmi, članicama izvršnih, nadzornih, upravnih odbora i među direktorkama, odgovor APR je kratak – Jovanović.

BONUS VIDEO Mame preduzetnice za ravnopravnost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar