Poslovi za EXPO 2027 uveliko se dele, a posle više firmi bliskih SNS-u, među "srećnim dobitnicima" je i Igor Isailović, beogradski advokat koji je poznat po tome što je zastupao Sinišu Malog, između ostalog i kada je vršen pritisak na njegovu tadašnju suprugu oko izjave date Agenciji za borbu protiv korupcije o poreklu 95.000 evra. Ipak, saradnja sa Malim samo je vrh ledenog brega. Isailović je bio angažovan u poslu oko prenosa vlasništva u slučaju "Večernjih novosti", na listi njegovih klijenata su bili i Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, a prijatelj je i Ane Brnabić.

Advokatu Igoru Isailoviću dodeljen je posao pružanja advokatskih usluga, vredan oko 11,9 miliona dinara, što je gotovo 102.000 evra, i to bez PDV-a. Kada se na ovaj iznos doda PDV, ugovor je vredniji od 14 miliona dinara.

Igor Isailović Foto:Privatna arhiva

Isailović je više puta privlačio pažnju javnosti, i to zbog afera u koje je bio umešan i klijenata koje je zastupao.

Čovek za tajne poslove Siniše Malog

U vezu sa nekadašnjim gradonačelnikom Beograda i aktuelnim ministrom finansija Sinišom Malim, dovela ga je njegova bivša supruga Marija Mali, koja je za KRIK još 2017. godine ispričala kako su njih dvojica došli na ideju da pred Agencijom za borbu protiv korupcije opravdaju poreklo novca, konkretno 95.000 evra.

PROČITAJTE JOŠ

„Siniša i njegov advokat Igor Isailović došli su na ideju da prikažu da sam posle smrti oca pronašla novac koji sam potom koristila za svakodnevne potrebe. Stigla mi je poruka od Isailovića: ’Marija, treba da potpišeš izjavu za Agenciju za borbu protiv korupcije’. Rekla sam: ’Ne dolazi u obzir, ne želim da radim takve stvari’. Imam tu prepisku sa njim“, ispričala je tada Marija Mali.

Za Isailovića je još rekla i da je najbliži saradnik Siniše Malog. Kako je ispričala, njih dvojica su se upoznali kada je Isailović radio u “Grand kafi”, a Mali bio zadužen za pregovore o prodaji te firme.

“Isailović je tada bio na početku karijere i Siniša ga je uzeo pod svoje i naučio poslu. Isailović je potom izašao iz grupe advokata sa kojima je radio i osnovao svoju firmu. Od tada ne postoji nijedan posao koji je Siniša ikad uradio, a da on nije učestvovao”, rekla je bivša supruga Malog.

Vodio ofšor kompaniju, pa osnovao svoju

Saradnja Malog i Isailovića rezultirala je time da je ovaj advokat, pre više od decenije, vodio poslove ofšor kompanija iza kojih su stajali Siniša Mali i njegova tadašnja supruga, pisao je KRIK. Jedna od takvih kompanija je „Busy Financial Corp“ sa Britanskih Devičanskih Ostrva koju je porodica Mali osnovala kako bi preko nje kupila automobil i izbegla plaćanje poreza. Isailović je imao punomoćje da obavi kupovinu „mercedesa“.

Siniša Mali Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Isailović je takođe imao i sopstvenu ofšor firmu, što je pokazalo istraživanje KRIK-a u okviru međunarodnog projekta “Pandorini papiri”. On je bio vlasnik i direktor kompanije na Britanskim Devičanskim Ostrvima, „New Moments Consulting“. Svrha kompanije, sudeći prema dokumentima, bila je da Isailović preko nje tajno bude vlasnik bankovnog računa. Ipak, ova firma mu nije bila potrebna dugo, jer je ugašena samo godinu dana nakon osnivanja. Ofšor firmu Isailović je osnovao preko kompanije “Trident Trust”, koju je nekoliko godina ranije Mali angažovao da mu osnuje firme preko kojih je kupio apartmane u Bugarskoj.

Sarađivao sa Zvonkom Veselinovićem

Prema pisanju KRIK-a, Isailović je bio i poslovni partner nekadašnje premijerke, a sada predsednice Narodne Skupštine Ane Brnabić, sa kojom je imao firmu „Energy & Innovation“ i koja ga je svojevremeno nazvala “prijateljem”.

PROČITAJTE JOŠ

Takođe, njegovi klijenti su i Srđan Milovanović koji je kupio televizije Prva i B92, kupac Večernjih novosti Boban Rajić, kum predsednika države Nikola Petrović, ali i kontroverzni biznismen sa Kosova Zvonko Veselinović, kojem je Isailović čak pomogao prilikom osnivanja firme. Kako je otkrio BIRN, Isailović je obavio promenu vlasničke strukture u APR-u za firmu “Inkop” iz Ćuprije, kada je udeo u vlasništvu upisan na Zvonka Veselinovića, njegovog mlađeg brata Žarka, kao i Milana Radoičića.

Prodavao stanove na Kalemegdanu

K-distrikt, gigantski stambeno-poslovni kompleks na Dorćolu, tik uz Beogradsku tvrđavu na Kalemegdanu, inače zaštićenom području, predstavio je još 2018. godine Mali. Idejni tvorac ovog projekta je Vladimir Gogoljev, IT preduzetnik iz Novog Sada, a njega i Malog spaja jedan čovek – upravo Isailović. Kako su ranije pisali istraživački portali, Isailović i Gogoljev su saradnici. Konkretno, firma “Sillage”, koju su otvorili upravo Isailović i nekadašnji glavni gradski urbanista Milutin Folić, bila je zadužena za prodaju stanova u K-distriktu, otkrio je KRIK.

Kalemegdan Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Isailović je ubrzo napustio ovu firmu.

Zastupao kupca „Beograđanke“

Ime ovog beogradskog advokata pominjalo se i 2020. godine, prilikom prodaje dela zgrade „Beograđanke“, koju je za 16,5 miliona evra kupio ruski biznismen Vladimir Zubrilin, kao zakonski zastupnik kompanije “MPP New Project”, ćerke firme “Marera Properties“. Upravo u toj firmi pominjao se Isailović.

Konkretno, on je APR-u pre četiri godine, pre prodaje “Beograđanke”podneo prijavu radi promene podataka kod „Marera Properties“ za promenu direktora – umesto Olega Novikova iz Rusije, kao direktorka ove firme upisana je Milana Srećkov.

BONUS VIDEO Gradnja EXPO-a posao za privilegovane?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare