K distrikt, Mirijevo, braća Stajić, Bigz, gradilište, izgradjnja
Foto: Vesna Lalić, Goran Srdanov, Dragan Mujan/Nova.rs

Beograđani gotovo svakodnevno svedoče bahatosti investitora koji celu ulicu otimaju za sebe, grade na zaštićenim područjima, zazidaju komšijama prolaz ili poput Aleksandra Šapića grade ilegalnu vilu i svojevoljno odluče gde će im biti parking. Kada je u pitanju gradnja u Beogradu čija se legalnost u više navrata dovodila u pitanje, često se pominju određena imena - ruski biznismen Vladimir Zubrilov, advokat Igor Isailović, urbanista Milutin Folić, Aleksandar Gajić, ali i braća Stajić.

Možda najtužniji od svih giganta koji je nikao u prestonici, je upravo stambeno-poslovni objekat „K-distrikt“, koji se gradi na zaštićenom području Kalemegdana.

„K-distrikt“ je projekat koji je 2018. predstavio ministar finansija Siniša Mali, tadašnji gradonačelnik Beograda. Tako se u dvorištu nekadašnjeg giganta „Beko“ grade luksuzni stanovi, za čije radove su zadužene holandska kompanija „Pinakl“ i domaća „Aleksander grup“, tačnije firma koja je u skopu grupe – „AGNS Invest“, čiji je vlasnik Aleksandar Gajić.

A gde su poslovi Malog, tu je i advokat Igor Isailović, poznati kao prijatelj ministra Malog, ali i premijerke Ane Brnabić.

Igor Isailović Foto:advokatskakancelarija.com

Idejni tvorac projekta „K-Distrikt“ je Vladimir Gogoljev, uspešni IT preduzetnik iz Novog Sada, a kako su ranije istraživački portali pisali, reč je o bliskom prijatelju poznatog advokata IIsailovića i bivšeg gradskog urbaniste Milutina Folića.

Tako su se investitori još u vreme dok „K-district“ nije ni dobio dozvolu za gradnju hvalili time da je dobar deo stanova već unapred prodat.

Folić preko svoje firme prodaje i stanove prestoničkih poslovno-stambenih kompleksa „Kapija Vračara“ i „Taurunum XXI“, kao i „The One“. Sve njih je izgradio novosadski investitor Aleksandar Gajić, vlasnik nekoliko građevinskih kompanija, koji je partner Gogoljeva u kompleksu „K-distrikt“.

Gajićeva kompanija „AGNS invest“ radila je „Kapiju Vračara“ u Južnom Bulevaru, najveći stambeni kompleks na toj beogradskoj opštini – kako ga opisuju na svom sajtu.

Firma čiji je Gajić vlasnik investirala je i u elitni projekat „Taurunum XXI“ u Zemunu kod Karađorđevog trga, čije stanove Folićeva kompanija takođe ima u ponudi.

Izgradnjom stambeno-poslovnog objekta „K-district“ u Donjem gradu Kalemegdana zauvek je onemogućen proces revitalizacije tog dela tvrđave i zagarantovano apsolutno uništavanje kulturne baštine prestonice Srbije. Novogradnja je locirana na zaštićenom području, Zakon o kulturnim dobrima ignorisan, dok su ekološki i kulturni faktori u potpunosti zanemareni.

Nadležni sve vreme ćute, dok je sam projekat prvi reklamirao tadašnji gradonačelnik Siniša Mali.

Foto:Beoinfo

Pokušali smo da saznamo ko je dozvolio ovu gradnju, da li je reč o ugrožavanju procesa revitalizacije, kao i da li je izgradnja nezakonita, jer je područje Kalemegdana pod najvećim stepenom zaštite, međutim, odgovore od Republičkog zavoda za zaštitu spomenika nikada nismo dobili.

Ova ustanova je nadležna za područje Kalemegdana i ona bi morala da dozvoli bilo kakvu gradnju na njegovoj teritoriji.

Po Zakonu o kulturnim dobrima, Kalemegdan nosi stepen kulturnog dobra od izuzetnog značaja i ne postoji veći stepen zaštite.

Ruski biznismen kupuje najpoznatije gigante

Kako je Nova.rs ranije otkrila, pretragom javno dostupnih registara, krajnji vlasnik kompanije „Marera Properties“, koja je kupila zgradu BIGZ-a, je ruski biznismen Vladimir Zubrilin, koji se pominje u bazi podataka ofšor kompanija u slučaju „Panamski papiri“, aferi koja je pre četiri godine uzdrmala svet.

Sa druge strane, „Marera Properties“ tvrdi da je pominjanje Zubrilina u „Panamskim papirima“ – insinuacija bez osnova.

Zgrada BIGZ-a je objekat pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika, te bi trebalo da se očuva autentičan izgled projekta čuvenog arhitekte Dragiše Brašovana. Sada je na ovom mestu planirana izgradnja poslovne zgrade. Gradske vlasti su istakle kako je u pitanju dobar investitor.

Pročitajte još:

„U pitanju je veoma dobar investitor koji posluje u Beogradu, a do sada su u našem gradu izgradili oko 150.000 kvadratnih metara. Kompanija „Marera properties“ nastavlja sa investicijama budući da je kupila i „Beograđanku“, kao i zgradu „Beko-a“, zgradu preko puta „Šumatovca“, kao i zdanje koje se nalazi neposredno pored zgrade opštine Zvezdara“, rekao je ranije zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

zgrada BIGZ Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Ipak, pre nekoliko godina je ova firma zapala za oko javnosti, kada je menjala ime, a i tada se navodilo da u promenama učestvuje advokat Igor Isailović.

Na primer, u dokumentu od 8. jula 2020. godine, Igor Isailović Agenciji za privredne registre (APR) podnosi prijavu radi promene podataka kod „Marera Properties doo Beograd“, koju Agencija usvaja, pa tako iz registra briše državljanina Rusije Olega Novikova sa mesta direktora, a upisuje Milanu Srećkov, koja stoji i danas kao direktor u APR-u.

Stajići – poznato ime u sumjivim investitorskim vodama

Nemanja Stajić, načelnik Sekretarijata za ozakonjenje objekata grada Beograda, trebalo je da kao čelni čovek izuzetno važne institucije uvede red u urbanistički haos koji vlada prestonicom. Međutim, divlja gradnja i naknadno ozakonjivanje objekata pretvorili su se u jedan od najunosnijih poslova.

Tako u ulici Vlastimira Đuze Stojiljkovića u naselju Mirijevo III, u blizini raskršća ulica Milana Rakića i Koste Nađa, niče kompleks stambenih zgrada.

Pre nego što je useljena, zgrada čiji su ulazi označeni brojevima 8 i 10, pripadala je preduzeću Loyal Trust iz Beograda, koje je danas u stoprocentnom vlasništvu Novaka Stajića, brata Nemanje Stajića, načelnika Sekretarijata za ozakonjenje objekata grada Beograda.

Nemanja Stajić Foto: Printscreen/RTV Pink

U katastar je upisana na osnovu Zakona o ozakonjenju objekata, što znači da je zidana bez potrebnih dozvola, odnosno nelegalno. Sredinom februara 2019. godine, u vreme kada je za taj nelegalni objekat izdato rešenje o ozakonjenju, koje izdaje sekretarijat na čijem je čelu Nemanja Stajić, vlasnik tog stambenog objekta bio je Ivan Komatina koji je pet meseci kasnije, zajedno sa Novakom Stajićem, osnovao firmu Loyal Trust, u čije vlasništvo prelazi i navedena zgrada. Docnije napušta firmu, pa ona, zajedno sa objektima, ostaje u stoprocentnom vlasništvu Novaka Stajića.

Osim što je nezakonito sazidana, postoje indicije da je ta zgrada i nelegalno ozakonjena.

Reporteri portala Nova.rs obišli su nedavno ove zgrade u Mirijevu, ali skromno je reći da se nisu lepo proveli. Na našu medijsku ekipu je nasrnuo jedan od radnika, koji je, pretpostavlja se, obezbeđenje gradilišta.

„Izađite odavde! Ovo je privatni posed. Isključuj kameru!“, vikao je čovek bez ikakvih obeležja, oznaka ili uniforme.

Na odgovor da je u pitanju ulica, javna površina, nasilnik je nastavljao da preti i tera našu ekipu.

Ipak, sva poznata imena koja se provlače kroz gradnju najvećih giganata u Beogradu iza sebe imaju podršku samog vrha vlasti i čini se da im je mnogo toga dozvoljeno. Odgovori na pitanja uglavnom nikada ne stižu, a na mestima čije cene nekretnina samo skaču giganti niču preko noći.

A gotovo uvek – glavni akteri su jedna te ista imena.

BONUS VIDEO: Mirijevo divlja gradnja Ulica Vlastimira Djuze Stojiljkovica

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare