Foto: Arhiva, Google.maps

Uz poljoprivredu, proizvodnju hrane, distribuciju robe, prodaju automobila, razvoj nekretnina i hotelijerstvo, Delta holding Miroslava Miškovića je kupovinom Sava centra u delatnosti pod svojim okriljem upisala i - kongresni turizam.

Delta holding, prema podacima Agencije za privredne registre, iz zbirnih završnih računa za 2019. godinu, ima 55 zavisnih preduzeća. Ovaj broj će biti uvećan bar za jednu novoosnovanu firmu – Delta kongresni centar, koja je registrovana 28. oktobra, kao kćerka firma Delta real estate, a koja je od ponedeljka, 9. novembra, novi vlasnik Sava centra.

Foto: deltaholding.rs

 

Da Delta ulazi i u poslove kongresnog turizma, potvrdila je i sama generalna direktorka Delta real estate, nakon kupovine Centra „Sava“ za 17,5 miliona evra.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Sava centar je kulturno dobro pod zaštitom, tako da ćemo arhitektonski u potpunosti sačuvati objekat – ali svi znate u kakvom je stanju i da zahteva kompletnu rekonstrukciju fasade, instalacija i pretvaranje u moderan kongresni centar kakav Sava centar i Beograd zaslužuju“, poručila je Zorana Burlić, generalna direktorka Delta real estate.

Kako je počelo

Kompanija „Delta“ nastala je devedesetih godina prošlog veka.

Osniva je Miroslav Mišković februara 1991. godine. Prema zvaničnim podacima, tada je imala – petoro zaposlenih.

Posle nepunih 30 godina, u okviru Delta holdinga, postoje četiri organizacione celine: Delta agrar grupa, Delta Food Processing, Delta Real Estate grupa i Delta distribucija, u okviru kojih posluje više desetina firmi.

U međuvremenu se holding bavio i maloprodajom robe široke potrošnje (Maxi i Tempo diskonti), bankarstvom (Delta banka), osiguranjem i privatnim penzijama, ali je iz tih delatnosti – izašao.

„U 2019. godini ostvaren je prihod od prodaje od 512,9 miliona evra. Delta holding zapošljava 4.550 ljudi, a u 2019. u budžet Srbije uplatio je 11,44 milijarde dinara“, podaci su koje je holding objavio na svojoj internet stranici.

Prema konsolidovanom bilansu – zbirnom završnom računu svih firmi u okviru Delta holdinga, u 2019. kompanija je, na nivou cele grupacije, ostvarila neto profit veći od 1,9 milijarde dinara, što je oko 16 miliona evra.

Od agrara, preko šoping molova, do hotela

Na svojim počecima, Delta radi u oblasti agrara, drvnoj industriji, a osniva i privatnu banku – Delta banku, koju je posle više od decenije prodala italijanskoj grupaciji Intesa.

Pred kraj devedesetih Delta širi poslovanje na Rusiju i Ukrajinu.

Osniva se Delta osiguranje, koje je proteklih godina prodato, opet italijanskom – Đenerali osiguranju – prvo pola-pola, a potom u celosti.

Osnivanjem Maxi trgovinskog lanca, Delta ulazi i u poslove sa maloprodajom u prvoj deceniji ovog veka, pa potom u posao sa nekretninama.

Posle prodaje banke italijanskoj grupaciji, Delta podiže prvi šoping mol u Srbiji, u Beogradu, a potom i u Crnoj Gori. 

U posao sa izgradnjom naselja Belvil na Novom Beogradu ulazi zajedno sa Hipo alpe adria bankom (današnjom Adiko).

Stanovi se grade za potrebe Univerzijade 2009, a po njenom okončanju prodaju se građanima.

Foto: deltaholding.rs

Delta ulazi i u poslove sa privatnim penzijskim osiguranjem – njena osiguravajuća kuća osniva privatni penzioni fond.

Kupovinom maloprodajnih lanaca u susednim državama izlazi na tržište BiH i Crne Gore, širi se i na tržište EU kupovinom maloprodajnog lanca Piccadilly 2007.

Za hotel izlicitirali 148,8 miliona evra

Hotel Interkontinental („Kontinental“) prvi je hotel koji je Delta kupila 2008. godine, na javnoj licitaciji, za 148,8 miliona evra.

Kupivši ovu Geneksovu imovinu, Delta je, uz hotel dobila i Geneksove apartmane i prateće objekte.

Foto: promo

Za razliku od Centra „Sava“ gde je Delta bila jedini zainteresovani kupac, te 2008. godine, uoči svetske ekonomske krize, Delta se za hotel Kontinental nadmetala sa još tri ponuđača: grčkim Starvud hotel menadžmentom (u partnerstvu sa Armini enterprajzis i Lampsom), španskim hotelskim lancem Barselo sa kojim je nastupio i lihtenštajnski Aida aset asosijejšn. Treći zainteresovani kupac bio je beogradski Global ril istejt, kompanije Filipa Jankovića Ceptera i Miodraga Kostića.

Izlicitirajući najvišu cenu, Delta postaje vlasnik hotela i posle rekonstrukcije gostima otvara vrata pod imenom Hotel „Kraun plaza“ (Crowne Plaza).

Pre deset godina Delta zapošljava više od 24.000 ljudi. I dalje se bavi maloprodajom, agrarom i nekretninama.

Potom izlazi iz poslova maloprodaje robe široke potrošnje – trgovinski lanac Maxi 2011. godine Delta prodaje belgijskoj grupaciji „Delez“ (Delhaize).

Tada su Deltini prihodi od prodaje kompanija, prema sopstvenim navodima – premašili 1,5 milijardi evra.

Delta izlazi i iz poslova osiguranja, prodajom preostalog udela Đenerali grupi.

Strateški biznis i dalje je Delta Agrar, organizovan kroz pet imanja i fabrike hrane: Juhor, Danubius, Mioni i Florida Bel.

Delta se potom širi u poslovima hotelijerstva – u novembru 2016. kupuje i hotel Holidej in u Beogradu i BelExpo centar.

Tada je već najavljivano da bi holding trebalo da zakorači i u razvijanje kongresnog turizma.

Poslove sa hotelima Delta širi i na susedne zemlje – investira u Sloveniju i krajem 2017. u centru Ljubljane otvara hotel Interkontinental.

Prema rečima višeg potpredsednika Delta holdinga, Živorada Vasića, kompanija je trenutno u završnoj fazi izgradnje hotela Indigo u Knez Mihailovoj ulici. Uz to, kompanija završava i svoju poslovnu zgradu – Delta house, koja se nalazi do hotela Crowne plaza.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare