Sava centar Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Tačno u podne ističe rok do kada zainteresovani kupci treba da pošalju ponudu za kupovinu Centra "Sava". Početna cena je, ovaj treći put po redu - 17,5 miliona evra. Uz pismo, svaki investitor spreman na nadmetanje za kupovinu moraće da "izbroji" i 1,7 miliona evra depozita.

Ovaj kongresni centar, zajedno sa katastarskom parcelom, prostire se na gotovo tri hektara – 29.374 kvadrata.

Centar „Sava“, kao i Beograđanka koja je nedavno dobila svog novog vlasnika, predstavlja svojevrsni simbol Beograda.

„Prodaja Sava centa i Beograđanke nije samo prodaja poslovnog prostora, već i vrednosti koja se ne može izmeriti novcem, budući da je reč o simbolima prestonice“, ukazivao je Dobrica Veselinović iz Inicijative Ne davimo Beograd.

Sava centar je Grad Beograd na prodaju nudio već dva puta.

Prvi put u avgustu, po početnoj ceni gotovo 10 miliona evra višoj.

Tada se, zaključno sa 21. avgustom, za kupovinu vrednu 27,4 miliona evra nije javio nijedan investitor.

Potom je, u septembru, cena spuštena za 5,5 miliona evra na 21,9 miliona evra. Tada se ponovio isti scenario i niko od kupaca se nije javio

Ubrzo je usledio treći pokušaj i još niža cena, za 4,4 miliona evra.

Koliko kupaca će se nadmetati za kupovinu kongresnog centra, počev od startnih 17,5 miliona evra biće poznato 9. novembra, kada je zakazano javno otvaranje ponuda.

Kompanija Delta, koja se ranije pominjala kao zainteresovani takmac, i dalje – analizira ovu investiciju.

Bar tako tvrdi Miroslav Mišković, koji je na svom Fejsbuk nalogu napisao: „Puno nas pitaju šta se događa sa tenderom za Sava centar – da, zainteresovani smo za taj objekat i ne, nećemo dati ponudu ako ne vidimo da investicija može biti isplativa“.

On je naveo da ova kompanija trenutno sa konsultantima radi analize i da će svoj stav reći do isteka roka za prijavu. 

Što se krije nacrt ugovora

Inače, aktivista inicijative Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović nije dobio uvid u nacrt kupoprodajnog ugovora o prodaji Sava Centra.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kako je saopštila ova organizacija, to, pored jako male početne cene, govori i o uslovima pod kojima će simbol Beograda biti prodat.

Dobrica Veselinović je, kako se navodi u saopštenju, pokušao da ostvari uvid u dokumentaciju koja bi prema oglasu za otuđenje nepokretnosti u javnoj svojini Grada Beograda trebalo da bude javno dostupna, ali mu u Sekretarijatu za imovinske i pravne poslove to nije omogućeno zbog opasnosti od pandemije, a iz Sekretarijata odbijaju da dokumenta dostave elektronskim putem.

Kupac se odriče prava na reklamaciju

Jedan uslov je ostao isti počev od prve ponude Centra „Sava“ na prodaju. To je obaveza novog vlasnika koji će morati u rekonstrukciju Sava centra da uloži još najmanje 50 miliona evra, u narednih pet godina. Nepokretnost se prodaje „u viđenom stanju bez prava kupaca na naknadnu reklamaciju“.

Sava centar moraće da ostane u funkciji kongresnog turizma, pošto „uživa status prethodne zaštite“.

Prilikom zaključenja ugovora sa kupcem će se ugovoriti kazna u novčanom iznosu od 20 odsto postignute kupoprodajne cene, za slučaj da budući kupac ne ispuni u celosti ili delimično preuzete obaveze, kao i da se na ime obezbeđenja za eventualno plaćanje ugovorne kazne dostavi prvoklasna bankarska garancija”, navodi se u javnom glasu koji je objavio Grad Beograd na osnovu rešenja zamenika gradonačelnika.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar