Foto:CLS

Novi vlasnik Sava centra je kompanija "Delta" Miroslava Miškovića. Prodaja najvećeg kongresnog centra u Srbiji javnim nadmetanjem obavljena je jutros i to je bio treći pokušaj prodaje ovog simbola Beograda. Miškovićeva "Delta" kupila je Sava centar po ceni od 17,5 miliona evra. Nikola Jovanović ispred Centra za lokalnu samoupravu, dostavio je našem portalu Izveštaj o proceni vrednosti imovine i kapitala JP "Sava centar", koji je obavio Gradski zavod za veštačenja 2016. godine.

Podsećanja radi, Delta kongresni centar bio je jedini ponuđač na javnoj prodaji Sava centra, koju je oglasio Grad Beograd.

Inače, prema pomenutoj proceni vrednosti iz 2016. godine, Sava centar je vredeo 108.160.981,17 evra. Nikola Jovanović za Nova.rs ističe da je neverovatno da je za samo četiri godine objekat prodat za 15,8 odsto te vrednosti.

„Prema zvaničnom izveštaju koji je uradio Gradski zavod za veštačenje, Sava centar je procenjen na 108.160.981,17 evra, što je podrazumevalo objekat, zemljište, opremu, inventar i robu. Ako isključimo vrednost inventara, opreme i robe, vrednost samog objekta i zemljišta je utvrđena na 106.972,100 eura. To je upravo ono što je prodato Delta Holdingu. Neverovatno je da je za samo četiri godine objekat prodat za 15,8 odsto te vrednosti“, rekao je Jovanović za naš portal.

U nastavku pogledajte fotografije izveštaja koji je radio Gradski zavod za veštačenja:

Foto:CLS

*

Foto:CLS

*

Foto:CLS

Podsetimo, predviđeno je da kupac u adaptaciju i rekonstrukciju kongresnog kompleksa, koji se nalazi na gotovo tri hektara građevinskog zemljišta, uloži najmanje 50 miliona evra u roku od pet godina i ima obavezu da ne menja namenu Centra „Sava“, te on i dalje treba da ostane u funkciji kongresnog turizma, imajući u vidu da objekat uživa status prethodne zaštite.

Novi vlasnik planira da uloži još 60 miliona evra u obnovu „Sava centra“, a viši potpredsednik Delta Holdinga, Živorad Vasić, rekao je danas za Nova.rs da je potrebno 16 do 18 meseci da se kongresni centar renovira, da se napravi sadržaj, da se promeni fasada, da se urade elektroinstalacije i da se napravi novi multimedijalni centar. On je istako i da je ova investicija ključna za Beograd i za kompaniju „Delta“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare