Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Veliki požar zahvatio je jutros Kineski tržni centar u Bloku 70 na Novom Beogradu, po drugi put u poslednje dve i po godine. U međuvremenu se privode kraju radovi na izgradnji novog tržnog centra na Novom Beogradu, čiji je investitor kineska kompanija "Eurasia Trade Center".

Novi kineski tržni centar gradi se iza naselja Mileva Marić Ajnštajn na Novom Beogradu, na lokaciji gde je planiran produžetak ulice Jurija Gagarnina koja će se spojiti sa brzom saobraćajnicom ka auto-putu „Miloš Veliki“.

Kako je direktor kompanije „Eurasia Trade Centar“ Zou Đunvei izjavio prilikom obilaska radova u novembru prošle godine, novi tržni centar bi trebalo da bude otvoren u maju ove godine.

Prema njegovim rečima, sve više zakupaca iz Kineskog centra u Bloku 70, zainteresovano je za prelazak u novi prostor.

U prvoj fazi gradi se 22.327 kvadrata komercijalnog prostora, odnosno 360 lokala, a u drugoj će biti izgrađeno još 116 lokala na 8.000 kvadrata.

Kako je ranije objavio portal Beobuild, prva faza se sastoji od jednospratnog objekta četvorougaone osnove, dok se u drugoj fazi planira nešto viši dvospratni objekat, takođe isključivo komercijalne namene.

Pročitajte još

Kako se u okviru parcele nalazi i zaštitni pojas dalekovoda, ovaj prostor je na tlu iskorišćen za veliki pristupni plato i parking između dva objekta. Prostrana površina između dva objekta širine 65 metara planirana je kao otvoreni parking sa 430 parking mesta.

U prizemlju objekta prve faze je smešteno 185 lokala, od kojih je 88 orijentisano tako da se ulazi spolja. Slično je zamišljen i objekat druge faze, koji će od 62 lokala u prizemlju imati 27 orijentisano tako da se ulazi direktno sa parterno uređene površine. U prizemlju objekta projektovano je termoizolujuće staklo u vidu izloga celom dužinom objekta. Za međuspratno kretanje u objektu biće izgrađeno pet stepenišnih jezgara, od kojih dva imaju teretne liftove, dok će se posetioci služiti i sa dva eskalatora u centralnom delu.

Prema planu, Ulica Jurija Gagarina biće produžena jugoistočnom stranom novog kineskog tržnog centra i povezana sa saobraćajnom vezom do auto-puta „Miloš Veliki“ i Obilaznice oko Beograda, a u budućnosti tamo će biti i pozicija okretnice tramvaja, što će sve pomoći lakšem pristupu novom objektu, podseća Beobuild.

Investitor novog kineskog tržnog centra je kineska kompanija „Eurasia Trade Center“, a autor idejnog rešenja je arhitektonski biro „Parallel Studio“ iz Beograda.

Podsetimo, Kineski tržni centar u Bloku 70 na Novom Beogradu jutros je zahvatio veliki požar koji je u međuvremenu lokalizovan.

To je drugi veliki požar u ovom objektu u samo dve i po godine. Prethodno je u avgustu 2021. godine, veliki deo Kineskog tržnog centra izgoreo u požaru koji je izbio u jednom restoranu koji se nalazi u okviru tog objekta.

Uzrok današnjeg požara tek će biti utvrđen istragom, a uviđaj će početi tek nakon što požar bude potpuno ugašen.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar