Jorgovanka Tabaković Foto: TANJUG / ZORAN ZESTIC

Udruženje bankarskih klijenata Efektiva saopštilo je da je podnelo krivičnu prijavu protiv odgovornih u Narodnoj banci Srbije (NBS) jer "nisu sprečili" banke da i dalje naplaćuju troškove obrade kredita i pored stava Vrhovnog suda da nemaju pravo to da čine osim ako dužniku nisu taksativno navele te troškove.

Prijavu su podneli Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu protiv guvernerke NBS Jorgovanke Tabaković i viceguvernera zbog „zloupotrebe službenog položaja i nevršenja službene dužnosti, čime je omogućeno da banke pribave finansijsku korist, na štetu građana Srbije“.

„Osim što nije sprečila banke u nezakonitoj naplati troškova obrade kredita, NBS (odgovorna lica) je svojim izjavama u javnosti, otvoreno stala na stranu banaka, svesno dezavuišući javnost plasiranjem informacija da banke imaju pravo na naplatu troškova obrade kredita, citirajući stav Vrhovnog kasacionog suda samo delimično, i to u onom delu koji odgovara interesima banaka“, stoji u saopštenju.

Iz Efektive su podsetili da duže od dve godine u Srbiji egzistira pravni stav Vrhovnog suda, prema kom banke nemaju pravo da naplaćuju troškove obrade kredita, osim ako ih dužniku nisu taksativno navele.

„U više hiljada sporova koji se vode, do ovog trenutka, niti jedna banka na sudu nije dokazala šta tačno čine ti troškovi, niti zašto su vezani za iznos kredita. Nekoliko stotina pravnosnažnih presuda je do sada doneto u korist dužnika, a osim Vrhovnog i Ustavni sud je nedavno potvrdio dosadašnju sudsku praksu“, piše u saopštenju Efektive.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar