Foto: Shutterstock

Republička Komisija za kontrolu državne pomoći objavila je da je pomoć koju će dobiti kompanija Xingyu Automotiv Lighting Systems, u vidu ustupanja građevinskog zemljišta bez naknade za realizaciju investicije u Nišu, u skladu sa pravilima.

Dodela građevinskog zemljišta bez naknade je podrška izgradnji fabrike automobilske rasvete koja će se graditi na površini od 29.820 m2.

Kako se navodi u obrazloženu ocene, u novu fabriku za proizvodnju LED rasvete za automobile biće uloženo 60 mil EUR i zaposleno 1.000 radnika u prvih 5 godina. Od ukupne investicije planirano je da 32,7 mil EUR bude uloženo u izgradnju samog proizvodnog pogona, 19,6 mil EUR za kupovinu nove opreme, a 7,5 mil EUR za nabavku i opremanje zemljišta.

Pročitajte još:

Podrška koju je dobio Xingyu je nešto preko 130 ari građevinskog zeljišta više katastarskih parcela u niškoj katastarskoj opštini Bubanj, što je prema proceni Poreske uprave 29,1 miliona dinara odnosno 247 hiljada evra.

Za ovu investiciju ukupna državna pomoć Srbije iznosiće 16,6 mil EUR, odnosno 27,7%, jer je prošle godine za nju već odobrena pomoć kroz podsticaje vredna 16,4 mil EUR.

U odluci se navodi kako je Niški Xingyu deo je Changzou Xingyu Automotiv Lignting Systems Co i poseduje tri pogona za proizvodnju automobilske rasvete u Kini, a 2019. godine poslovni prihod te kompanije bio je 526,2 mil EUR sa 5.000 zaposlenih.

Ističe se da je ovaj projekat od izuzetnog značaja za Srbiju jer je investitor naveo da je tehnologija LED rasvete za automobile veoma komplikovana sa velikim poteškoćama u istraživanju i razvoju. Tehničku podršku za unapređenje tehnologije Xingyu daje Institut fotoeletrkičnosti Univerziteta Fudan, piše portal e-kapija.

BONUS VIDEO: Nebojša Zelenović o otkazima u fabrici Yazaki

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar