Foto: AP Photo/Sakchai Lalit

Kombinovani prihod sto najvećih kompanija u Jugoistočnoj Evropi, među kojima je i 12 iz Srbije, pao je u 2020. godini za sedam odsto, na 120 milijardi evra, pokazuje 14. izdanje liste SEE TOP 100 koje je danas objavio SeeNews.

Iako je pad prihoda najvećih kompanija u regionu bio skroman, njihov kombinovani profit smanjio se za četvrtinu, odnosno na 3,5 milijardi evra, brišući trogodišnju dobit, pokazala je rang lista SeeNews.

Na ovogodišnjoj listi SEE TOP 100, među 12 srpskih kompanija, JP Elektroprivreda Srbije je najbolje rangirana i nalazi se na 8. mestu, sa prihodima od 2,6 milijardi evra u 2020. godini.

Na listi su i Naftna industrija Srbije na 22. mestu, sa prihodom od 1,4 milijarde evra, Delez Srbija na 48. mestu sa 964 miliona evra prihoda, Telekom Srbija na 60. mestu sa 823 milona evra prihoda i Tigar tajers na 63. mestu sa 816 miliona evra prihoda.

Rang lista SEE TOP 100, godišnja rang lista najvećih kompanija Jugoistočne Evrope prema ukupnim prihodima za fiskalnu godinu, za 2020. godinu pokazuje neznatan pad prihoda najvećih kompanija u Jugoistočnoj Evropi, dok automobilski proizvođač Dačija (Dacia) i dalje zauzima prvo mesto, sedmu godinu zaredom, iako su joj prihodi smanjeni za 26 odsto godišnje i iznose 3,8 milijardi evra.

Ukazano je da su naftna i automobilska industrija, koje se tradicionalno nalaze na vrhu liste, pretrpele posledice krize izazvane koronavirusom, dok su trgovci na malo objavili dvocifren rast prihoda, čemu je doprineo porast e-trgovine.

„Po prvi put otkako je SeeNews, pre petnaest godina počeo da objavljuje svoju rang listu najvećih kompanija u Jugoistočnoj Evropi, veleprodajne i maloprodajne kompanije prestigle su naftni i gasni sektor, čime su postale lideri po ukupnim prihodima, dobiti i broju kompanija koje se rangiraju. Snažan učinak sektora rezultat je naglog porasta e-trgovine zbog ograničenja kretanja ljudi povezanih s pandemijom, lakših procesa plaćanja putem interneta i razvoja novih mogućnosti finansiranja“, rekla je glavna urednica SeeNews-a Nevena Krasteva.

S druge strane, naftne i gasne kompanije na SEE TOP 100 rang listi zabeležile su pad svog kombinovanog prihoda za četvrtinu zbog globalnog ekonomskog pada, niskih globalnih cena i zabrana putovanja, čineći da ovaj sektor ima najveći gubitak na ovoj rang listi.

Dodaje se i da su se, uprkos milionima evra pomoći, ekonomije u regionu smanjile za oko šest odsto, dok je u zemljama u kojima turizam generiše veliki deo bruto domaćeg proizvoda, ekonomski pad bio najveći, prelazeći 15 odsto u Crnoj Gori.

SEE TOP 100 je godišnja rang lista najvećih kompanija Jugoistočne Evrope prema ukupnim prihodima za fiskalnu godinu, koja se završila 31. decembra 2020, a publikacija takodje prikazuje i rangiranje najvećih banaka i najvećih osiguravajućih kompanija u regionu.

Rang lista SEE TOP 100 obuhvata nefinansijske kompanije registrovane u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji, Moldaviji, Crnoj Gori, Rumuniji, Srbiji i Sloveniji.

Banke, posrednici u ulaganju, osiguravajuće kompanije i investicioni fondovi za nekretnine isključeni su iz rangiranja, jer ukupni prihod nije tačan pokazatelj njihovog učinka.

Početna grupa kompanija premašuje 2.900, a u rangiranje nisu uključene kompanije koje su odbile, ili nisu dostavile finansijske rezultate do finalizacije sadržaja SEE TOP 100 rang liste.

Bonus video – Mame preduzetnice za državu trudnička mafija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar