Novac, dinari, pare
Foto: Shutterstock

Više od polovine pozitivnog rezultata u poslovanju srpske privrede u 2020. godini, ostvarila su privredna društva iz Beograda, a region južne i istočne Srbije postigao je najveći rast profitabilnosti u prošloj godini, objavila je Agencija za privredne register (APR).

Ovaj region je zabeležio i najveće povećanje broja zaposlenih, pa je sa 543.692 radnika činio 44,6 odsto ukupnog broja zaposlenih u privredi.

Region Vojvodine je ostvario pozitivan neto rezultat od 91,1 milijarde dinara, ali je on za 12,7 odsto bio manji nego godinu pre.

Uspešnije su poslovala, kako je navedeno, i privredna društva iz regiona Šumadije i zapadne Srbije.

Njihov neto dobitak, u iznosu od 60,2 milijarde dinara, na godišnjem nivou je bio uvećan za 10,4 odsto, a porastao je i broj zaposlenih za 7.435 radnika, pa su privredna društva iz ovog regiona zapošljavala ukupno 223.747 radnika, objavila je APR.

Kako je istaknuto, najdinamičniji rast profitabilnosti je ostvaren kod privrednih društava u regionu južne i istočne Srbije.

Pozitivan neto rezultat ovog regiona je bio veći 2,6 puta od onog godinu pre i iznosio je 58,8 milijardi dinara.

Posle gubitka od 1,5 milijardi dinara godinu ranije, privredna društva sa Кosova su 2020. imala neto dobitak od 409 miliona dinara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar