Vučić: Plate rastu na 600 evra, MMF predviđa rast BDP od 6%

Biznis 13. maj. 202112:23
Podeli:
Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas novinarima najnoviju prognozu MMF-a za Srbiju prema kojoj će rast BDP-a u 2021. godini iznositi šest odsto.

„Izuzetno sam ponosan najvnovijom prognozom, koju sam dobio sinoć oko 22 ili 22.30 sati, da je MMF promenio svoje projekcije za Srbiju. Ranije su govorili da će rast iznositi pet odsto. EK je takođe promenila prognozu i rekla da će biti 5,3 odsto i sada je i MMF promenio na šest odsto“, rekao je Vučić u kasarni „Dedinje“, gde je otvoren punkt za vakcinaciju pripadnika garnizona Beograd i članova njihovih porodica Vučić je istakao da je MMF došao na ono što je i Srbija govorila, da će rast BDP-a naše zemlje ove godine iznositi šest odsto.

„Jedino sam ja govorio da verujem da može da bude i sedam odsto“, rekao je Vučić.

Kaže da je Srbija u 2020. imala minus od 0,9 odsto, po čemu smo uz Litvaniju bili najbolji u Evropi.

„To govori da Srbija odlično raste i da naša ekonomija odlično napreduje, a da bi mogla još bolje potrebna nam je vakcinacija“, dodao je Vučić.

Vučić je naveo da je MMF promenio procenu za Srbiju za 2022. godinu sa 3,8 odsto na 4,5 odsto.

„I još će to da pomeraju, a kada to pomerate u aprilu na više prognozu, onda je jasno da ta zemlja zaista veoma dobro radi. Ccak su smanjili i stopu deficita koju očekuju“, naglasio je Vučić.

Dodao je da smo juče samo na gradilištu Moravskog koridora imali prvi put 1.025 radnika i 519 mašina.

Kada se tome dodaju i gradilišta na deonicama Preljina – Požega, Ruma – Ssabac, Kuzmin – Rača i drugim.

„Taj rast o kojem govorim donosi veće plate i penzije, ne smem da najavljujem ali bismo svakako imali značajno povećanje plata i penzija ako ovo ovako ostane i ako još unapredimo stopu rasta i zato molim ljude da se vakcinišu“, naglasio je predsednik.

Takođe, MMF kaže da Srbija ove godine uprkos ogromnom ulaganju u vojsku i investicione radove neće imati javni dug veći od 60,3 odsto i da će javni dug onda opčeti da pada.

„Fantastične prognoze za Srbiju, uspeli smo da se izborimo u najteže vreme i da kroz davanje ljudima podignemo potrošnju, prilivom stranih direktnih investicija i povećanim izvozom da obezbedimo rast Srbije“, naveo je Vučić.

Kaže da građani ne treba da slušaju razne gluposti o prašinu koju navodno neko baca i čipovima i zamolio ih još jednom da se vakcinišu.

Predsednik je rekao da su do juče pojedini mediji organizovali posebne emisije kako jer je kazao da će rast BDP biti šest odsto.

„Sada neće da organizuju emisije kada je MMF rekao da će biti rast šest odsto, a ja vam sad kaže da ćemo mi da probmao da idemo i preko sedam odsto rasta BDP-a u 2021. A svaki taj procenat rasta za više od jednog procentra uvećava plate i penzije“, rekao je Vučić.

Ističe da će rast BDP-a značiti da će prosečna plata u Srbiji već od 1. janaura biti veća od 600 evra, a u Beogradu preko 770 ili 780 evra, kao i da će ova godina biti završena sa BDP-om većim od 50 milijardi evra.

Pre osam godina ukupan BDP je iznosio između 33 i 34 milijarde evra, dodao je Vučić.

Predsednik je istakao da je za oko 50 odsto uvećana ukupna ekonomija Srbije u tom periodu.

„Mogu da kažu da sam grozan, ali ovo su rezultate. Nikada Srbija nije imala takav skok i rast u svojoj istoriji“, naglasio je Vučić.

Takođe, kurs dinara prema evru nije promenjen već osam godina, što nikad nije bilo u istoriji, dodao je Vučić.

Komentari

Vaš komentar