Dubravka Đedović Handanović Foto: Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da je u proteklih godinu dana tokom svakog meseca milion domaćinstava u Srbiji smanjilo potrošnju električne energije u odnosu na isti mesec prethodne godine, što pokazuje da građani vode računa o potrošnji energije.

Đedović Handanović je, na forumu Večernjih novosti pod nazivom „Naša održiva zajednica“, istakla da su u Srbiji decenijama bile veoma niske cene električne energije i gasa i građani su izgubili osećaj da vode računa o potrošnji energije i energenata.

Ministarka je naglasila da su građani pokazali da razumeju ozbiljnost energetske krize, odazvali su se pozivu države za štednju energije i sami su dali značajan doprinos da prođemo lakše kroz prošlu zimu, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Prema rečima ministarke, između 36 i 45 odsto kupaca mesečno je ostvarilo popust na računu za električnu energiju koji je u zavisnosti od količine ušteđene energije iznosio od 15 do 30 odsto.

Đedović Handanović je podsetila na to da je država podržala građane subvencijama koje omogućavaju ne samo uštede već i manju potrošnju energije unapređenjem energetske efikasnosti u domaćinstvima.

Dubravka Đedović Handanović Foto: Emilija Jovanović

Ministarka je rekla da je to dalo rezultat, na prethodnim javnim pozivima je približno 20.000 domaćinstava imalo priliku da sprovede neku od mera energetske efikasnosti.

„Na aktuelnom javnom pozivu učestvuje 131 lokalna samouprava u kojoj će domaćinstva sanirati svoje objekte, a ukupno 50.000 domaćinstava u narednih nekoliko godina“, navela je ona.

Kako je precizirala, za ovaj program obezbeđeno je 50 miliona dolara u saradnji sa Svetskom bankom.

Đedović Handanović je dodala da se značajna pažnja posvećuje energetskom saniranju javnih objekata koji su veliki potrošači energije i dodala da mora da se nastavi sa ulaganjem u sanaciju škola, vrtića, domova zdravlja i kulture, biblioteka, opštinskih i drugih javnih objekata, koji su veliki potrošači energije.

U ovoj godini obezbeđeno je 400 miliona dinara za te namene kako bi se ostvarile značajne uštede energije, ukazala je ministarka rudarstva i energetike.

Dubravka Đedović Handanović Foto: Emilija Jovanović

Ministarka Đedović Handanović naglasila da ulaganja u energetiku moraju da budu prioritet u narednih 20 godina.

Đedović Handanović je rekla da imamo tri cilja, prvi je energetska nezavisnost, zatim da obezbedimo najnižu cenu za građane i privredu i treći da imamo sigurnost snabdevanja i rada našeg energetskog sistema.

„Energetika je resor koji traži dugoročna planiranja i potrebno je dosta vremena kako bi se video rezultat, ukazala je ministarka i podsetila na to da je usvojen plan investicija u energetsku infrastrukturu u narednih 10 godina, koji predviđa investicije od 15 milijardi evra, najpre u obnovljive izvore energije, distributivnu i prenosnu mrežu, kao i reverzibilne hidroelektrane“, istakla je Đedović Handanović.

Đedović: Projekat „Jadar“ zaustavljen pre nego što smo imali priliku da vidimo rezultate Studije o proceni uticaja na životnu sredinu

Ona je, na pitanje šta bi potencijalna eksploatacija litijuma donela Srbiji, rekla da treba da razmotrimo na koji način možemo da iskoristimo bogatstva kojim raspolažemo u smislu zatvaranja lanca vrednosti koji bi podrazumevao fabrike za proizvodnju baterija i električnih automobila.

Ministarka rudarstva i energetike je navela da nove decenije razvoja i novi industrijski poredak su pred celim svetom u kojem će biti neophodno oslanjanje na određene kritične mineralne sirovine.

„Evropska komisija je procenila da će EU tržište litijumskih baterija vredeti 250 milijardi evra već 2025. godine, a proizvođači automobila i baterija su globalno najavili 1.200 milijardi dolara investicija u elektrifikaciju do 2030. godine“, najavila je Đedović Handanović.

Dubravka Đedović Handanović Foto: Emilija Jovanović

„Srbija je izuzetno bogata mineralnim resursima koji se nalaze i na listi kritičnih mineralnih sirovina EU“, nevela je ministarka i dodala da je Projekat „Jadar“ zaustavljen pre nego što smo imali priliku da vidimo rezultate Studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

Đedović Handanović je ukazala da bi trebalo razmotriti na koji način možemo da iskoristimo bogatstva kojim raspolažemo u smislu zatvaranja lanca vrednosti koji bi značio fabrike za proizvodnju baterija i električnih automobila.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare