Dubravka Đedović Handanović, Kopaonik biznis forum Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović rekla je danas da je, eventualno uvođenje nuklearne energije dugoročan projekat, ali da se već razgovara o povratku domaćih stručnjaka iz inostranstva i razmatra iz koje zemlje bi Srbija uvezla neophodnu tehnologiju.

Ona je, prilikom obilaska završnih radova na gradilištu postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u termoelektrani „Nikola Tesla“ A, na pitanje da li će se u Srbiji uvesti nuklearna energija, rekla da to ne bi bio brz proces.

„To nije kratkoročan projekat, eventualno govorimo o 2039, 2040. godini, ako bi sad počeli da radimo na tome. Na nama je da pravimo planove, znamo da bi bilo potrebno barem šest godina da bi uopšte mogli da uđemo u izgradnju“, rekla je Đedović Handanović, preneo je N1.

PROČITAJTE JOŠ:

Dodala je da se takođe mora misliti i o finansiranju.

„Moramo da pričamo i o finansiranju i zato je predsednik (Aleksandar Vučić) bio na prvom nuklearnom samitu u Briselu, jer moramo da dođemo do najpovoljnijih finansijskih sredstava“, rekla je i dodala da je „prerogativ da zakonski sve bude uređeno tako da rizik bude što manji“.

BONUS VIDEO: Anketa: Beograđani o uvećanim računima za struju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar