moratorijum na kredite
Foto:Shutterstock

"Uplatite 14.400 i dobićete čekove. Toliki vam je udeo kamate koji je dospeo za naplatu u ovoj rati kredita u moratorijumu" - ovim rečima bankarski službenik pokušao je da pojasni korisniku tekućeg računa zašto ne može da dobije čekove.

Moratorijum, ili pauza u otplati kredita, na snazi je tokom avgusta i septembra. Dužnici, bilo da su privrednici ili građani, koji su ga prihvatili – nemaju nikakvu obavezu po pitanju plaćanja rata prema svojoj banci do oktobra meseca. Tada će se neplaćena kamata tokom ova dva meseca raspodeliti na preostale rate, kojih će biti za dve više, zbog produžetka roka otplate.

Nekim bankama, međutim, moratorijum služi kao „opravdanje“ da klijentima ne odobre neke druge usluge.

Tako je u konkretnom slučaju, što ne važi za sve banke, u jednoj usvojeno pravilo – ko je u moratorijumu, mora prvo da plati deo kamate u rati kredita, pa tek onda može da dobije čekove.

„Da su mi rekli da ne mogu da dobijem čekove jer nemam pravo na više od pet, ili zato što, na primer, na računu imam manje od određenog iznosa, to bi bilo u redu. Ali, da mi doslovce kažu da imam neplaćeni iznos dospele kamate za kredit, i da dok to ne platim ne mogu da dobijem čekove – ne mogu da shvatim. Niti sam u nedozvoljenom minusu, niti se bilo gde vidi da imam neplaćenu kamatu, jer sam u moratorijumu“, navodi korisnica banke kojoj su iz ovog razloga bankari odbili da izdaju čekove.

Kako navodi, i radnici na šalteru banke slegali su ramenima rekavši da ni njima nije jasna ta mera, ali da je tako „odlučila centrala“.

Foto:Shutterstock

„Na moje pitanje kako mogu da imam neplaćeni dospeli dug po osnovu kamate dok sam u moratorijumu, odnosno – kako to da je kamata iz avgustovske rate dospeli dug, a ostatak rate na ime glavnice nije dospeli dug – takođe nisu imali odgovor“, navodi naša sagovonica.

Proverom u nekoliko drugih banaka, dobili smo informaciju da izdavanje čekova zavisi isključivo od visine plate korisnika. Uslov je takođe da korisnik nije u nedozvoljenom minusu, dok pojedine banke zahtevaju da korisnik u prethodna tri meseca nije ulazio „u crveno“ kada je reč o prekoračenju po tekućem računu.

„Da li je neko uzeo moratorijum ili ne, nema nikakve veze sa izdavanjem čekova“, bio je najčešći odgovor.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare