Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Na osnovu raspoloživih informacija koje je Narodna banka Srbije dobila od banaka, novi moratorijum je prihvatilo 69 odsto dužnika pravnih lica i 82 odsto dužnika fizičkih lica, stoji u odgovoru centralne banke na pitanje Nova.rs o interesovanju za drugu "pauzu" u otplati obaveza koja je stupila na snagu 1. avgusta.

Pročitajte još:

Podaci koje nam je prosledila Narodna banka Srbije ukazuju na to da je interesovanje za „drugi moratorijum“ daleko manje kod preduzeća.

Tokom vanrednog stanja, kada je na snazi bio prvi moratorijum na obaveze prema bankama, čak 84 odsto preduzeća iskoristilo je priliku da odloži obaveze, dok je ovoga puta istu šansu prihvatilo 69 odsto dužnika pravnih lica.

Takođe, tokom vanrednog stanja čak 91% dužnika fizičkih lica pauziralo je isplatu svojih obaveza, dok je aktuelni „drugi moratorijum“ prihvatilo 82 odsto.

Ipak, Narodna banka smatra da je „drugi moratorijum“ usvojen sa razlogom i u pravom trenutku.

„O tome govori činjenica da je novi moratorijum na obaveze prema bankama prihvatilo gotovo 2,3 miliona dužnika“, kažu u Narodnoj banci Srbije.

Foto: Shutterstock

Narodna banka takođe podseća da je, nakon prestanka moratorijuma, poslovna banka dužna da sačini novi plan otplate produžen za period trajanja moratorijuma.

„Plan otplate mora biti sačinjen na način kojim se obezbeđuje potpuna informisanost dužnika o svim elementima obaveza i načina njihovog izmirivanja. Banka je dužna da svim dužnicima koji su koristili moratorijum, ako je to primenljivo s obzirom na vrstu konkretnog proizvoda, dostavi novi plan otplate putem elektronske ili redovne pošte, bez dodatnih troškova za dužnika.

Pročitajte još:

Po prestanku moratorijuma, redovna kamata, obračunata na način propisan Odlukom o privremenim merama za banke radi ublažavanja posledica pandemije kovida 19 u cilju očuvanja stabilnosti finansijskog sistema, ravnomerno se raspoređuje na period otplate kredita i drugih proizvoda i ne pripisuje se glavnici duga, a period otplate se produžava za period trajanja moratorijuma.

Nakon dostavljanja plana otplate, dužnik može, u roku od sedam dana po dostavljanju pomenutog plana da se opredeli oko načina otplate glavnice i kamate“, naglašava Narodna banka.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar