Moratorijum: Banke će kamate na minuse naplaćivati na rate

Biznis 30. jul. 202017:53 > 19:11
Podeli:
moratorijum, banka, pozajmica, kredit

Banke neće smeti odjednom da skidaju kamatu na dozvoljene minuse čija će otplata biti pauzirana tokom predstojećeg moratorijuma. Kamatu obračunatu za avgust i septembar na ovu vrstu pozajmice po tekućem računu, banke će morati građanima da raspodele na preostale mesece koliko im važi dozvoljeni minus. Uz to, važenje se produžava za dva meseca koliko traje moratorijum.

Bojazan da bi pojedini građani, koji su stalno „u minusu“ na svojim računima, u oktobru mogli da plate čak tri iznosa mesečne kamate za dozvoljene minuse – ne stoji. Banke će, naime, morati kamate obračunate za avgust i septembar svojim klijentima da naplate – na rate. Ovo je za Nova.rs potvrdila Narodna banka Srbije.

Zbog prethodnog moratorijuma, koji je trajao tri meseca, dužnici koji su mirovali sa plaćanjem tokom marta, aprila i maja, došli su u situaciju da neplaćene kamate na dozvoljene minuse plaćaju ucelo i to po sledećem principu: martovsku kamatu u junu, aprilsku u julu i majsku u avgustu. Istovremeno, pošto je većina građana uglavnom neprekidno u minusu, morali su da plate i kamatu za tekući mesec.

Kada bi i sada važilo isto pravilo, dogodilo bi se da građanin koji u avgustu mora već da plati dva iznosa mesečne kamate u oktobru, kad istekne novi moratorijum, plati čak tri mesečna iznosa kamate.

Međutim, kako je za Novu.rs potvrđeno u NBS – to neće biti tako.

„Potrebno je imati u vidu da je od početka pandemije Narodna banka Srbije u dva navrata regulatorno reagovala propisivanjem zastoja u otplati obaveza za dužnike i reč je o dva zasebna propisa, usvojena u dvema drugačijim situacijama“, kažu za Nova.rs u Narodnoj banci Srbije.

Naime, dok je prvi propisani zastoj u otplati obaveza dužnika, propisan odmah po nastupanju vanrednih zdravstvenih okolnosti, imao pre svega preventivni karakter, novi moratorijum je, kako kažu, usmeren na ublažavanje posledica pandemije.

Stoga se novi moratorijum, kao dodatna nova olakšica za građane i privredu, primenjuje u svemu na način na koji je propisan Odlukom o privremenim merama za banke radi ublažavanja posledica pandemije kovida 19 u cilju očuvanja stabilnosti finansijskog sistema, ukazuju u centralnoj banci.

„Saglasno odredbama navedene Odluke, tokom trajanja moratorijuma na obaveze po osnovu dozvoljenog prekoračenja po tekućem računu banka obračunava redovnu  (ugovorenu) kamatu na iskorišćeni iznos. Po prestanku moratorijuma obračunata redovna kamata ravnomerno se raspoređuje na period otplate, a važenje dozvoljenog prekoračenja po računu, produžava se za period trajanja moratorijuma“, objašnjavaju u NBS.

Kako izgleda računica

U slučaju građanina koji mesečno na dozvoljeni minus plaća kamatu od 1.000 dinara, a minus mu važi još osam meseci, to u slučaju prihvatanja moratorijuma izgleda ovako: Kamata za avgust i septembar iznosi 2.000 dinara, rok važenja dozvoljenog minusa produžava se za dva meseca – sa osam na deset meseci. Kamata od 2.000 dinara se deli na 10, pa se mesečno plaća 200 dinara na ime obračunate ugovorene kamaten na dozvoljeni minus iz perioda moratorijuma. Uz to se redovno plaća i redovna kamata za korišćenje minusa u tekućem mesecu.

„Napominjemo da su banke dužne da fizičkim licima, poljoprivrednicima, preduzetnicima i privrednim društvima do 31. jula 2020. godine ponude zastoj u otplati obaveza (moratorijum), kao i da će obaveštenje o ponudi svake banke biti objavljeno na njihovim internet prezentacijama, a da će to obaveštenje u cilju što potpunijeg informisanja korisnika, sadržati između ostalog i: informacije o početku primene i periodu trajanja moratorijuma, obračunu kamate, načinu otplate obaveza po prestanku moratorijuma, mogućim alternativnim načinima otplate obaveza, reprezentativni primer iznosa obaveza po osnovu konkretnog kredita ili kreditnog proizvoda – pre i nakon prestanka moratorijuma do kraja perioda otplate, koji sadrži sve elemente na osnovu kojih se mogu utvrditi uslovi pod kojima se moratorijum primenjuje, rok na koji se automatski produžava važenje dozvoljenog prekoračenja po računu, odnosno kreditne kartice, u slučaju da rok važenja ovih usluga ističe tokom trajanja moratorijuma“, ukazuju u NBS.

Podsetimo, moratorijum automatski važi za sve dužnike, ukoliko se do 10. avgusta ne jave svojim bankama i odbiju da pauziraju otplatu rata za avgust i septembar.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar