Arapski “Etihad” kao strateški partner nacionalnog avioprevoznika Er Srbija u potpunosti se povukao iz posla, tako da je sada država Srbija stopostotni vlasnik ovog preduzeća. Arapi su povukli i svoje kadrove koji su se nalazili u Nadzornom odboru, u kome su sada ostali samo srpski članovi. Među njima je i Suzana Vasiljević, savetnica predsednika Aleksandra Vučića, a na istaknutim pozicijama je i Branislav Malović koji je lidere opozicije nazivao “secikesama i zgubidanima”, a listu “Srbija protiv nasilja” - lopovskom. Na čelnoj funkciji u kompaniji i dalje je stranac.

Posle 10 godina strateškog partnerstva Er Srbije i Etihada koje je SNS vlast najavljivala kao spasonosno rešenje za posrnulog domaćeg avioprevoznika, Arapi su se iz ovog poslovnog aranžmana povukli gotovo u tišini.

Poslednja karika u zvaničnom izlasku iz posla bilo je povlačenje članova Nadzornog odbora (NO) koje su predložili Arapi, a sve je ozvaničeno i dokumentacijom u Agenciji za privredne registre koja je objavljena početkom decembra.

Avion Ersrbija Foto:TANJUG/ AIR SERBIA

Iz Nadzornog odbora “izbrisani” su Bassam A. Al Mosa (Ujedinjeni Arapski Emirati), Nadia Quassim Mohamed Yousuf Bastaki (Ujedinjeni Arapski Emirati), Paul Hathaway Keara (Velika Britanija) i Raffael Guarita Quintas Alves (Brazil).

U zvaničnoj dokumentaciji navedeno je i da Branislav Pejčić više nije predsednik NO, već samo član.

Na poziciji generalnog direktora ostao je (bar za sada) Čeh  Jirži Marek, koji je na tu funkciju zvanično stupio 1. januara 2022. godine. Prethodno je u “Er Srbiji” bio direktor za komercijalu i strategiju.

Jiri Marek Foto: Promo

Suzana Vasiljević i član Predsedništva SNS-a u upravljačkim telima

Nadzorni odbor Er Srbije, posle napuštanja Etihadovih kadrova sada je u potpunositi u srpskim rukama.

Glavne uloge u upravljačkim oraganima koji kontrolišu korporativno poslovanje Er Srbije pripale su istaknutim članovima Srpske napredne stranke.

Suzana Vasiljevic
Suzana Vasiljević Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO

Tako je u Nadzornom odboru Suzana Vasiljević savetnica predsednika Aleksandra Vučića, a u Izvršnom odboru je Branislav Malović, inače član Predsedništva SNS-a.

Pored članstva u Izvršnom odboru Branislav Malović je u Er Srbiji i na funkciji izvršnog direktora za odnose sa državnim organima i organizacijama.

Među ostalim članovima Nadzornog odbora, osim Suzane Vasiljević su još Milica Jovanović, Miroslav Knežević, Ana Jović i Branislav Pejčić.

Air Serbia Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

U Izvršnom odboru Er Srbije su generalni direktor Jirži Marek, zatim Branislav Malović, Dragana Čudić i Milan Malović.

Branislav Malović aktivan u kampanji SNS-a

Pored dve upravljačke funkcije u Er Srbiji, Branislav Malović stiže i da kao član Predsedništva SNS-a učestvuje u predizbornoj kampanji.

Posebno se ističe u pisanju saopštenja kojima napada i vređa lidere opozicije, pogotovo onih stranaka koje su učestvovale u protestima “Srbija protiv nasilja”.

Branislav Malović Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Malović je predaju liste “Srbija protiv nasilja” za učešće na parlamentarnim izborima, nazvao “lopovskom listom”, a  lidere “secikesama i zgubidanima”.

Njegova saopštenja obiluju govorom mržnje, pa članove opozicije često naziva “lažovima” i ljudima “koji prave budalu od sebe”, a nije štedeo uvrede ni na račun nezavisnih novinara i glumaca Svetlane Bojković i Dragana Bjelogrlića.

Suzana Vasiljević ima najmanje pet funkcija

Jedna od najbližih saradnica Aleksandra Vučića, Suzana Vasiljević ima najmanje pet funkcija koje obavlja, bar one koje su poznate javnosti. Ona je uz Vučića još od 2012. godine, a očigledno je da je za svoju “vernost” zaslužila da bude u upravljačkim organima brojnih institucija.

Suzana Vasiljević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pored radnog mesta predsednikove savetnice, Vasiljević je još članica Nadzornog odbora Er Srbije, zatim u Upravnom odboru Košarkaškog saveza Srbije, pa u Upravnom odboru Beogradske filharmonije, a imenovana je i za članicu Saveta Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) Univerziteta u Beogradu.

Etihad iz Srbije otišao bez “doviđenja”

Odlazak Etihada iz Srbije prošao je gotovo nezapaženo, za razliku od pompeznih najava 2013. godine u kojima je glavnu ulogu imao Aleksandar Vučić, kada je kao prvi potpredsednik vlade potpisao ugovor o strateškom partnerstvu.

Foto: Vladislav Mitić

Sada, na raskidu ovog ugovora, vlast se nije potrudila da građanima objasni pod kojim i kakvim uslovima je preuzela vlasništvo od arapskih partnera, odnosno kako je dobila 49 odsto vlasništva koje je bilo u rukama Arapa.

Iako je mnogo nepoznanica u vezi sa ovim strateškim partnerstvom, ulaganjima i zaradi koju je Er Srbija postigla u poslednjih 10 godina, državni vrh je odlazak arapskih partnera okarakterisao kao veliki uspeh za državu.

Raskid ugovora predstavljen je rečima da su “od kompanije u bankrotu napravili lidera u regionu”, koji je sada u vlasništvu države.

Foto: Vladislav Mitić

Zanimljivo je da ove informacije javnosti nije saopštio predsednik Aleksandar Vučić, koji se između ostalog hvalio “dovođenjem stranog partnera”, već je ta “čast” pripala ministru finansija Siniši Malom.

Odlazak Etihada, Mali je zvanično saopštio u formi kratkog obaveštenja i na tome se završila sva priča.

Međutim, i dalje su otvorena pitanja, koliko je državu koštalo partnerstvo sa Arapima, koliko je investirala jedna, a koliko druga strana i koliko je Srbija kao vlasnik 51 odsto udela u vlasništvu prihodovala za 10 godina, a koliko su za isti period inkasirali Arapi.

BONUS VIDEO: Predrag Vujović o kašnjenju letova Er Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar