Dragan Bjelogrlić, glumac i reditelj, istakao je večeras da se okupljeni oko inicijative "ProGlasa" pre svega obraćaju nezadovoljnim građanima u Srbiji.

On je u večerašnjem „Utisku nedelje“ na TV Nova naveo da je aktuelna vlast u tome videla opasnost, a zbog čega su usledili napadi na osnivače „ProGlasa“ i samu tu inicijativu.

„Ovoliku posvećenost napadima na svakoga od nas i na ‘ProGlas’, mislim da su svi resursi režima upregnuti kako bi se diskvalifikovao ‘ProGlas’. Mi smo se obratili nezadovoljnim ljudima, među njima su i oni koji glasaju za vladajuću partiju“, rekao je Bjelogrlić.

„Mi nikom nismo poručili za koga treba da glasaju i mislim da je tu režim prepoznao opasnost. Mi smo se obratili svim nezadovoljnim građanima“, dodao je on.

Govoreći o metafori „zverinjak“ koju je upotrebio prilikom predstavljanja inicijative „ProGlas“, Bjelogrlić je naveo da je bio svestan moguće manipulacije te izjave od strane prorežimskih tabloida.

Dragan Bjelogrlić, Utisak nedelje Foto:Ivan Dinić/Nova

„To nije društvo u kojem vladaju čast i poštenje, već isključivo pravo jačeg… Nikada nisam bio sklon da koristim teške metafore, ali ovog puta, pošto je cilj svega ovoga pokušaj buđenje ljudi, upotrebio sam težu metaforu i očigledno da je to odzvonilo“, naveo je on.

Ivanka Popović, profesorka Tehnološko-metalurškog fakulteta Beogradskog univerziteta, ocenila je večeras da politika može da se tumači na različite način i dodala da je ona deo svakodnevnog života sa ciljem da nam svima bude bolje.

Ivanka Popović, Utisak nedelje Foto:Ivan Dinić/Nova

Ona je istakla da „ProGlas“ nije opozicioni dokument.

„Mislim da ovde govorimo o slobodnoj volji, govorimo o tome da se iskaže slobodna volja svakog državljanina. To je ono za šta se mi zalažemo, a ne za dirigovano glasanje“, poručila je ona.

Miodrag Jovanović, profesor Pravnog fakulteta, istakao je da su apstinenti prva ciljna grupa kojoj se obraćaju predstavnici „ProGlasa“.

Miodrag Jovanović, Utisak nedelje Foto:Ivan Dinić/Nova

***

BONUS VIDEO Tribina Proglasa u Gornjem Milanovcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar